Gemeente Nieuwegein

Wonen in Nieuwegein in beeld

De gemeente Nieuwegein heeft voor het eerst de nota 'Wonend Nieuwegein in beeld 2003' gepresenteerd. Deze nota is het begin van een jaarlijkse reeks publicaties over de stand van zaken op de Nieuwegeinse woningmarkt, waarin een breed en divers overzicht wordt gegeven van de feitelijke situatie en de ontwikkelingen in de Nieuwegeinse woningvoorraad.

Samenvatting
De nota 'Wonend Nieuwegein in Beeld' bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte gaat in op een aantal aspecten van de Nieuwegeinse woningvoorraad, waaronder de ouderdom van de woningen, een verdeling naar woningtype, en cijfers over koop- en huurprijzen. Deze cijfers zijn zoveel mogelijk afgezet tegen het landelijk en regionaal beeld en in sommige gevallen ten opzichte van vergelijkbare gemeenten. In het tweede gedeelte worden de huidige en toekomstige veranderingen in de woningvoorraad per project behandeld. Deze projecten variëren van enkele honderden woningen tot een kleinschalig woningbouwproject met minder dan tien woningen. De nota is gebaseerd op gegevens van de onroerend zaak belasting (ozb)-registratie van de gemeente, cijfers van het CBS, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Woningnet.

Woningvoorraad nog relatief jong
De ouderdom van een Nieuwegeinse woning is gemiddeld ruim 25 jaar en dit is een stuk jonger dan de gemiddelde leeftijd van 38 jaar van een Nederlandse woning. De meeste woningen in Nieuwegein zijn in de periode 1975-1985 gebouwd. Galecop, de vooralsnog laatste grote uitbreiding, is de wijk met het grootste aantal woningen. Deze wijk is in de jaren negentig gebouwd. De oudste woningen van Nieuwegein staan in de oude dorpskernen Vreeswijk en Jutphaas. Hierdoor is de gemiddelde ouderdom van woningen in deze wijken hoger dan in de andere wijken.

Tussenwoningen oververtegenwoordigd in de Nieuwegeinse woningvoorraad In de gemeente Nieuwegein staan relatief veel tussenwoningen, 45 procent tegenover 29 procent landelijk. Vrijstaande woningen en twee-onder-één kapwoningen zijn juist ondervertegenwoordigd in Nieuwegein, slechts 6 procent van de lokale woningvoorraad behoort tot één van deze twee woningtypen. Landelijk ligt dit percentage met 27 procent een stuk hoger. Het lage aandeel in dit type woningen in Nieuwegein is een gevolg van de groeikerntaak die de gemeente lange tijd heeft gehad, waardoor er veel betaalbare (voornamelijk tussen-)woningen voor de middenklasse-inkomens uit de gemeente Utrecht zijn gebouwd. Het aandeel van meergezinswoningen in Nieuwegein is overigens vrijwel gelijk aan Nederland (zo´n 31 procent). Verreweg het grootste deel van de Nieuwegeinse meergezinswoningen is overigens in het bezit van een woningcorporatie (65 procent). In Nieuwegein kent de Binnenstad (inclusief Merwestein) het hoogste percentage meergezinswoningen, bijna 87 procent. In Zuilenstein/Huis de Geer staan relatief de meeste tussenwoningen (55 procent).

Verkoopprijzen koopwoningen in Nieuwegein minder hard gestegen dan in Nederland
De mediane prijs (= prijs van de gemiddelde woning) van een Nieuwegeinse koopwoning (ruim ¤ 185.000) lag per 1 januari 2003 onder die voor de regio Utrecht (¤190.000) en het landelijk gemiddelde (¤ 203.000). Sinds 1995 is de verkoopprijs voor een Nieuwegeinse koopwoning met 73 procent gestegen. Deze sterke stijging ligt echter nog onder de stijging van de landelijke verkoopprijzen en die in de regio Utrecht in dezelfde periode. Mogelijke oorzaak hiervoor kan zijn dat er in Nieuwegein relatief weinig vrijstaande en twee-onder-één kapwoningen zijn, terwijl over het algemeen deze typen woningen de laatste jaren juist het meest in prijs zijn gestegen.

Doorstroming vanuit sociale huursector laatste jaren meer onder druk Net zoals in veel van de gemeenten in de regio Utrecht, is het aanbod van Nieuwegeinse huurwoningen via Woningnet in 2001 en 2002 gedaald (van 952 in 2000 tot 569 in 2002). Een daling van het aanbod is onder meer het gevolg van een stagnerende nieuwbouw in Nieuwegein en de regio Utrecht en de algemeen stijgende prijzen van koopwoningen (gecombineerd met minder vertrouwen in de toekomstige financiële situatie), waardoor de doorstroming vanuit de sociale huursector afneemt. Daarnaast heeft de stijging van de koopprijzen gezorgd voor een toename in de vraag naar huurwoningen, omdat een koopwoning voor veel huishoudens moeilijker financieel bereikbaar is. Andere oorzaken voor de stijgende vraag naar huurwoningen zijn een toenemend aantal woningzoekenden in Nieuwegein (en in de regio) en een verruiming van de mogelijkheden om op een huurwoning te reageren. Hierdoor is het gemiddeld aantal reacties op een Nieuwegeinse huurwoning (die via Woningnet is gepubliceerd) gestegen van 15 in 1996 naar 58 in 2002.

Nieuwbouwprojecten: inspelen op de woningbehoefte van de bevolking Om de doorstroming te bevorderen en om te voorzien in de woningbehoefte van de Nieuwegeinse bevolking, initieert en participeert de Gemeente Nieuwegein (in) (woningbouw-)projecten. Deze projecten worden zowel op een grote als kleine schaal gerealiseerd. Voorbeelden van grootschalige projecten zijn Blokhoeve en Nieuw-Vreeswijk.

Het project Blokhoeve wordt gerealiseerd in de Groene Poort van Nieuwegein in het noorden van de gemeente, waar nu nog voornamelijk sport- en congresfaciliteiten zijn gesitueerd. In totaal zijn er in het plan voor Blokhoeve ongeveer 700 woningen voorzien, waarvan 30 procent sociale woningbouw. 33 Procent van het totaal is een meergezinswoning. De verkoop van de woningen, die in de eerste fase worden gebouwd, is al begonnen.

Nieuw-Vreeswijk is, in tegenstelling tot Blokhoeve, een inbreidingsproject aan de noordkant van de oude dorpskern van Vreeswijk. Inbreiding wil zeggen dat het project binnen de bestaande kern wordt gerealiseerd. Om ruimte te creëren voor de bouw van 400 woningen, is onder andere het voormalige Eurogrit- terrein (een groothandel in zand en grind) aangekocht. Evenals in Blokhoeve is de verkoop van woningen, die in de eerste fase worden gebouwd, reeds gestart.

Naast de grote woningbouwprojecten zijn er in Nieuwegein ook een aantal kleine projecten. Die kunnen onder andere voorzien in behoeften van specifieke groepen van de bevolking, zoals senioren. De projecten Bosruiter en de Ten Baanstraat zijn hier voorbeelden van. De Bosruiter is een project in Doorslag dat voorziet in de huisvesting van senioren, die graag in groepsverband willen wonen. In maart 2003 zijn 23 appartementen opgeleverd. Naast dat de bewoners zelfredzaam en zelfstandig kunnen wonen, zijn er in het gebouw ook gemeenschappelijke ruimten aanwezig. In de Ten Baanstraat, in het oude gedeelte van Jutphaas, worden op termijn 12 woningen gesloopt. Hiervoor in de plaats komen 18 appartementen, die speciaal bedoeld zijn voor senioren. De realisering van deze appartementen voorziet in de toenemende vraag naar ouderenwoningen. Hierdoor krijgen senioren de mogelijkheid om in de buurt te blijven wonen, waar ze al hun hele leven hebben gewoond.

Invoerdatum 5-9-2003