Rijksvoorlichtingsdienst


Afzender: RVD/DG Rubriek: Binnenland Datum en tijd: 05-09-2003 15:19

Ministerie van Defensie
Persbericht ministerraad
5 september 2003

Benoeming inspecteur-generaal der krijgsmacht

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Kamp van Defensie mee ingestemd om luitenant-generaal der artillerie A.P.P.M. van Baal (56) voor te dragen voor benoeming tot inspecteur-generaal der krijgsmacht tevens inspecteur der veteranen. Hij wordt in de tweede week van december van dit jaar de opvolger van luitenant-generaal van de Koninklijke Luchtmacht C.J.M. de Veer (58), die de actieve dienst verlaat.

De aanstaande inspecteur-generaal der krijgsmacht begon zijn carrière in 1966 met een studie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Aansluitend volgden verscheidene plaatsingen bij artillerie-eenheden en staven van de Koninklijke Landmacht. In een latere fase van zijn carrière was hij onder andere commandant van 43 afdeling veldartillerie en 43 gemechaniseerde brigade (in beide gevallen te Havelte) en chef-staf van 'B/H-command' in Sarajevo (Bosnië) in de periode van eind februari tot begin september 1994.

In de rang van generaal-majoor was hij van medio oktober 1994 tot medio juni 1996 bij de Koninklijke Landmacht belast met de functie van directeur operatiën, tevens plaatsvervangend bevelhebber der landstrijdkrachten. Daarna was de tot luitenant-generaal bevorderde Van Baal plaatsvervangend chef defensiestaf (van eind juni 1996 tot eind maart 2001) en bevelhebber der landstrijdkrachten (van begin april 2001 tot medio april 2002). Thans is hij voorzitter van de projectorganisatie Samson, die zich richt op het bewaken van de samenhang en de voortgang van de maatregelen die in het kader van de bezuinigingen en de bestuursvernieuwing binnen Defensie worden getroffen.

RVD, 05.09.2003