Gemeente Haarlem


Sector SB / Communicatie
Winfried Lindeman
telefoon 023-511 4901
5 september 2003
Waarderbrug tijdelijk voor scheepvaartverkeer gesloten
Gemeente Haarlem, Sector Stadsbeheer

Persbericht



Van
Contactpersoon
Doorkiesnummer(s)
Datum
Onderwerp



Deze week heeft de Waarderbrug een vrije val van een meter gemaakt. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de gemeente besloten de Waarderbrug voor het scheepvaartverkeer gesloten te houden, totdat de herstelwerkzaamheden aan de brug zijn voltooid. Deze maatregel gaat vanaf vrijdag 5 september om 16.00 uur in. Vanaf dat moment tot en met 5 oktober zal de brug voor het scheepvaartverkeer volledig gestremd zijn. Uiteraard onderzoekt de gemeente voortdurend alle alternatieven, maar op dit moment is er niet een voldoende veilige oplossing voorhanden.

Het functioneren en de bedrijfszekerheid van de Waarderbrug is al enige tijd onvoldoende gebleken. Regelmatig treedt een storing in het bedieningssysteem op, waardoor de brug niet meer goed open en/of niet goed dicht gaat.

Van 5 t/m 21 september is de Waarderbrug volledig toegankelijk voor het landverkeer. Van 22 september t/m 5 oktober is in verband met werkzaamheden de Waarderbrug ook voor het gemotoriseerd landverkeer gesloten. Voetgangers en fietsers kunnen gedurende deze periode wel van de brug gebruikmaken. De werkzaamheden betreffen: het vervangen en renoveren van de mechanische aandrijving van het brugdek, het vervangen van het verenpakket en het vernieuwen van de elektrische besturing van de complete brug. Door het proefdraaien zal de brug hierna nog tot 18 oktober gedeeltelijk gestremd zijn. Hierna hoopt de gemeente dat de problemen met de Waarderbrug definitief tot het verleden behoren.

In verband met de toegankelijkheid van de Waarderpolder voor hulpdiensten en om een verkeersinfarct bij de Prinsenbrug en de viaducten te voorkomen, is er voor gekozen de brug voor het landverkeer open te houden. Het college beseft dat de gevolgen voor het scheepvaartverkeer groot zijn. Er is echter sprake van overmacht gezien de onbetrouwbaarheid van de brug. Alle pogingen om het reparatiewerk te versnellen zijn in werking gezet.


---- --