Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Algemene Zaken

Persbericht ministerraad
5 september 2003

Zesde belevingsmonitor

De ministerraad heeft op voorstel van minister-president Balkenende ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de zesde belevingsmonitor. In de monitor worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek in juli naar de thema's "natuur, milieu en woonomgeving", "dienstverlening gemeentes", "Nederland en Europa" en "ontwikkelingssamenwerking".

Natuur, milieu en woonomgeving Uit de belevingsmonitor blijkt dat ongeveer de helft van de bevolking redelijk tevreden is over het natuur- en milieubeleid. Het betreft met name het waterbeleid (58% tevreden) en het beleid met betrekking tot energiebesparing en geluidsoverlast door luchtverkeer (bijna 60% tevreden). Overigens waren er ten tijde van het onderzoek nog geen problemen met het waterbeheer in verband met de aanhoudende droogte en de geluidsoverlast als gevolg van de ingebruikname van de Polderbaan.

Dienstverlening gemeentes
Uit de meting blijkt dat driekwart van de bevolking ontevreden is over de wijze waarop gemeenten aanvragen en verzoeken van burgers behandelen. Het belang dat wordt gehecht aan het verbeteren van de dienstverlening en het terugdringen van onnodige bureaucratie is groot.

Nederland en Europa
De belangstelling voor ontwikkelingen in de Europese Unie is niet groot. Ruim 80% is voorstander van een referendum over een Europese grondwet. Ook de stelling dat Turkije op termijn, wanneer het aan alle criteria voldoet, gewoon lid kan worden, wordt door een meerderheid gesteund (62%).

Ontwikkelingssamenwerking
Bijna de helft van de burgers steunt het kabinetsbeleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking. Bestrijding van ziektes als malaria en aids en het bevorderen van basisonderwijs zijn voor de burger belangrijke aspecten van ontwikkelingshulp. De helft vindt dat daaraan meer prioriteit mag worden gegeven.

Met de belevingsmonitor wil het kabinet inzicht krijgen in de manier waarop de inwoners van Nederland maatschappelijke vraagstukken en het beleid van de overheid ervaren. Iedere kwartaal vindt een algemene meting plaats. In de overige maanden gaat de monitor dieper in op een cluster van onderwerpen. Uit de laatste meting blijkt dat 41% van de bevolking vertrouwen heeft in het kabinet, bij de vorige meting was dat 43%.

Nu zes metingen zijn gehouden, vindt een uitgebreide evaluatie plaats van de belevingsmonitor. Onderwerpen die daarbij centraal staan zijn de onderzoeksmethode en de bruikbaarheid van de resultaten. In september vindt meteen na Prinsjesdag het laatste onderzoek plaats van de belevingsmonitor in zijn huidige vorm.

RVD, 05.09.2003