Gemeente Haarlem


5 september 2003
Hans Veld/afdeling Communicatie
023-5113068
hveld@haarlem.nl
160/2003
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht



College trekt lering uit miljoenenclaim van neerbos


Verbetervoorstellen in het verlengde van beantwoording raadsvragen

Het Haarlemse college heeft een flink aantal verbetervoorstellen geformuleerd naar aanleiding van de claim van Van Neerbos Groep/Beheer BV in verband met het (onterecht) weigeren van een bouwvergunning. Die claim leidde tot een reservering van 2,5 miljoen euro in de Jaarrekening 2002. Naar aanleiding daarvan zijn vragen gesteld door diverse raadsfracties. Het college beantwoordt niet alleen de vragen, maar grijpt de gelegenheid aan om organisatie en communicatie rond dergelijke procedures te verbeteren.

De verbetervoorstellen hebben tot doel om in het vervolg eerder inzicht te krijgen in risico's die gevolgen hebben voor de financiële positie van de gemeente. Dat inzicht moet zowel gedurende het jaar bestaan als periodiek in de jaarrekening worden vermeld. In de reguliere bestuursrapportages wordt een risicoparagraaf een verplicht onderdeel. Daarin moet informatie staan over ingediende schadeclaims, hun hoogte en de status van afhandeling. Elke ingediende claim die hoger is dan 50.000 euro moet terstond worden gemeld aan het college. In het geval van arbitrage wordt een voorstel aan het college voorgelegd. Verder komt in de jaarrekening een risicoparagraaf met een geanonimiseerd en gerubriceerd overzicht van alle in het verslagjaar openstaande, ingediende of afgehandelde claims.
Deze voorstellen hebben tevens de bedoeling om de risico's voor de gemeente bij schadeclaims te beperken.

Raadsvragen
De vragen die door coalitiepartijen PvdA, CDA, GroenLinks en D66 en door SP zijn gesteld, worden van een uitgebreid antwoord voorzien. De intentie van het college om volledige openheid te betrachten in deze kwestie wordt geïllustreerd door het toevoegen van een gedetailleerd feitenrelaas met de gang van zaken sinds 1993.

Stand van zaken claim
Met betrekking tot de afhandeling van de claim heeft het college begin juli al laten weten niet in te stemmen met de hoogte van het schadebedrag. Dat gebeurde na advies van onder meer de stadsadvocaat. Inmiddels heeft de stadsadvocaat opdracht gekregen de zaak nader te onderzoeken en stappen te zetten voor een mogelijk nieuwe berekening van de schade.


---- --