Ministerie van Algemene Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postadres der Staten-Generaal Postbus 20009 Plein 2 2500 EA Den Haag 2511 CR Den Haag Bezoekadres
Binnenhof 19, Den Haag

Datum Kenmerk Onderwerp 05 september 2003 03.460171 Belevingsmonitor Rijksoverheid

Hierbij treft u de rapportages aan van de Belevingsmonitor Rijksoverheid, meting juli 2003. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode tussen 27 juni en 21 juli. De uitkomsten zijn vastgelegd in bijgevoegde tekstuele en grafische rapportages.

Met de belevingsmonitor wil het kabinet inzicht krijgen in de manier waarop de inwoners van Nederland maatschappelijke vraagstukken en het beleid van de overheid ervaren. De belevingsmonitor maakt duidelijk waar zich problemen voordoen en hoe die zich na verloop van tijd ontwikkelen. Met behulp van aanvullend onderzoek ­ zoals kwalitatief onderzoek - kan vervolgens worden gewerkt aan mogelijke oplossingen.

De juli-meting heeft betrekking op de onderwerpen Natuur en milieu, Ontwikkelingssamenwerking en Nederland en Europa. Ook is een vraag meegenomen over de gemeentelijke dienstverlening. Met deze meting zijn alle clusters van onderwerpen één keer aan bod gekomen. Daarnaast hebben twee algemene metingen plaatsgevonden. Eerder was al afgesproken dat de belevingsmonitor na zes metingen geëvalueerd zou worden. Dat moment is nu aangebroken. Om die reden vindt in augustus geen meting plaats. Meteen na Prinsjesdag volgt de laatste algemene meting volgens de huidige systematiek. Dat onderzoek geeft inzicht in de wijze waarop de op Prinsjesdag gepresenteerde voorgenomen maatregelen door de burger worden `beleefd'.



De evaluatie heeft betrekking op zowel de gehanteerde methodiek als de bruikbaarheid van de uitkomsten.

De MINISTER-PRESIDENT,
Minister van Algemene Zaken

Mr.dr. J.P. Balkenende

Pagina
2/2