ST. RECLASSERING NEDERLAND

Personeel reclassering op de fiets naar het Binnenhof

De reclassering minder geld; minder veilig, meer geweld!

Utrecht, 5 september 2003 . Maandagochtend 8 september valt in Zwolle en Middelburg het startschot voor de Toer de Reclassering. Medewerkers van de reclassering fietsen vier dagen lang door Nederland om steun te verzamelen voor hun strijd tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Tientallen burgemeesters, waaronder die van de vier grote steden, hebben laten weten hun handtekening onder de actie te willen plaatsen omdat zij vrezen voor de veiligheid in hun gemeente.

De Toer de Reclassering start op maandagochtend op twee plaatsen in Nederland; Zwolle en Middelburg. Het startschot in Zwolle zal om 9.50 uur gegeven worden door Ank Bijleveld (bestuursvoorzitter Stichting Reclassering Nederland) en in Middelburg om 10.00 uur door Aleid Wolfsen (tweede kamerlid voor de PvdA). Daarna legt een kernploeg van 24 fietsers een totale afstand van 1.800 kilometer door Nederland af. De kernploeg wordt op korte afstanden ondersteund door medewerkers van de reclassering en vertegenwoordigers uit de strafrechtketen.

Steunbetuigingen
Onderweg verzamelen de fietsers steunbetuigingen van vele tientallen burgemeesters en vertegenwoordigers uit de strafrechtketen. Deze zien door de bezuinigingen veiligheidsconvenanten en speciale programma.s, zoals de aanpak van veelplegers en daders van huiselijk geweld, in gevaar komen. De handtekeningen zullen op donderdag 11 september in Den Haag, op het Binnenhof, worden gebracht.

Het personeel van Stichting Reclassering Nederland (SRN) doet met de Toer de Reclassering een dringende oproep aan de politiek om de aangekondigde 30 miljoen bezuinigingen, ruim een kwart van het huidige budget, niet door te laten gaan. Deze bezuinigingen gaan ten koste van honderden banen, maar vooral van een veilige samenleving. Bovendien heeft de reclassering berekend dat bezuinigingen vooral geld gaan kosten in plaats van opleveren; meer
mensen zullen terugvallen in crimineel gedrag. Dit kost de samenleving tientallen miljoenen euro.s extra. Eerder deze week startte het personeel van de reclassering al met een massale kaartenactie richting woordvoerders, leden van de vaste kamercommissie voor Justitie en verantwoordelijk minister Donner.