Rijksvoorlichtingsdienst


Afzender: RVD/DG Rubriek: Binnenland Datum en tijd: 05-09-2003 15:57

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Persbericht ministerraad
5 september 2003

Tegemoetkoming voor gedupeerden dijkdoorbraak wilnis

Bedrijven en huishoudens in Wilnis die schade hebben geleden door de dijkdoorbraak, krijgen een tegemoetkoming in de geleden schade. De ministerraad heeft er op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd om de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS) hierop van toepassing te verklaren.

De tegemoetkoming geldt voor onverzekerbare, onverhaalbare en onvermijdbare schade die het directe gevolg is van de dijkdoorbraak. Volgens informatie van het Verbond van Verzekeraars is schade aan auto's, boten en woonboten als gevolg van een overstroming wel verzekerbaar. Hiervoor geldt de WTS dus niet. Voor een tegemoetkoming komen onder andere in aanmerking schade aan de woning, de inboedel en de kosten van evacuatie en bedrijfsschade (waarbij omzetderving is uitgesloten). De vergoeding zal overigens nooit voor de volle 100 procent gelden.

Het agentschap LASER van het ministerie van LNV zal de regeling uitvoeren. De volledige regeling - inclusief de vergoedingspercentages en de afbakening van het rampgebied - zal in de loop van volgende week gereed zijn. Deze regeling kan overigens pas gelden nadat de Europese Commissie de verenigbaarheid van deze regeling met het Europees Verdrag heeft vastgesteld. Deze notificatieronde is nodig om te bepalen of geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

RVD, 05.09.2003