Gemeente Zwolle

Rijkswaterstaat versterkt viaducten A28

Rijkswaterstaat gaat aan de slag met het versterken van de viaducten onder de A28 tussen de aansluiting Ommen en Zwolle Zuid. Dit gebeurt om op dat traject volgend jaar de aanleg van plusstroken mogelijk te maken. De werkzaamheden aan de viaducten duren tot het eind van het jaar. Lokaal zal er hinder voor het verkeer ontstaan.

De versterking van de viaducten maakt onderdeel uit van de technische voorbereiding op de aanleg van de plusstroken. Tot de voorbereiding behoort ook de aanleg van de geluidswal voor de wijken Veerallee en Kamperpoort en de aanleg van de weefstroken tussen Ommen en Zwolle Noord. De versterking van de viaducten is nodig vanwege de extra verkeersbelasting, die de aanleg van de plusstroken tot gevolg heeft. Daarbij wordt gebruik gemaakt van koolstof-strips om de viaducten aan de onderkant te verstevigen.

Verkeershinder onontkoombaar
De onderliggende wegen worden beurtelings tijdelijk voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. Er worden daarbij omleidingroutes ingesteld. Is het ene viaduct niet beschikbaar voor het verkeer, dan kan men van een ander viaduct gebruik maken. Onder het viaduct Ceintuurbaan passeert zeer veel verkeer. Daarom zal de Ceintuurbaan onder dit viaduct niet worden afgesloten. In plaats daarvan zal de rijbaan worden verschoven naar de middenberm. Dat gaat gepaard met versmalde rijstroken en een snelheidsbeperking. Ook de Begraafplaats en het Crematorium Kranenburg blijven steeds bereikbaar via de Kranenburgweg onder viaduct Kranenburg.

Informatie
De precieze planning van de werkzaamheden staat nog niet vast. De gemeente Zwolle zal hierover nadere informatie geven op haar informatiepagina in De Peperbus en op haar website www.zwolle.nl. Informatie is tijdens kantooruren ook verkrijgbaar bij Rijkswaterstaat Bouwdienst Meppel, tel. (0522) 26 84 00, mobiel (06) 53 96 07 01.

Samenwerking
De verbetering van de A28 ter hoogte van Zwolle is een gezamenlijke activiteit van Rijkswaterstaat, provincie Overijssel en gemeente Zwolle. Samen werken zij aan een snelle aanpak van dit knelpunt om de files, het tijdverlies en de ergernis onder de weggebruikers te verminderen. De verkeerscapaciteit van de weg gaat sterk omhoog door de komst, volgend jaar, van de plusstrook tussen Zwolle Zuid en Ommen v.v.: een derde rijstrook aan de linkerkant die in spitsuren is geopend. Ook de weefstrook
-een doorgetrokken in-/uitvoegstrook tussen Zwolle Noord en Ommen v.v.- zal de vlotte en veilige doorstroming op de A28 vergroten.