Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft het voorontwerp van decreet Ontwikkelingseducatie principieel goedgekeurd. Met dit document legt Vlaams minister van Ontwikkelings- samenwerking Ludo SANNEN een beoordelingssysteem vast voor de activiteiten rond ontwikkelingseducatie, zijnde het sensibiliseren en motiveren voor een solidaire en duurzame wereld.

Het voorontwerp van decreet Ontwikkelingseducatie zet een coherent beleid uit voor de ontwikkelingseducatie in Vlaanderen. Er zijn in Vlaanderen verschillende organisaties (ngo's, vzw's) die eigen, door de overheid gesubsidieerde, opleidingsprojecten organiseren. Via ontwikkelingseducatie willen de organisaties mensen sensibiliseren en motiveren om mee te werken aan een meer solidaire en duurzame wereld. De nadruk ligt bij ontwikkelingseducatie veelal expliciet op de noord- zuidverhoudingen.

Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Ludo Sannen is deze initiatieven erg genegen, maar rekent erop dat deze organisaties kwaliteit leveren. Het voorontwerp van decreet Ontwikkelingseducatie biedt dan ook vooral een goed beoordelingssysteem voor dit soort initiatieven. Kwaliteit staat in het nieuwe decreet immers voorop. Tegelijkertijd bepaalt het voorontwerp duidelijke beleidskeuzes en prioriteiten omtrent ontwikkelings- educatie. Momenteel zijn reeds 13 initiatieven geselecteerd die in aanmerking komen voor subsidie. Daarbij onder meer projecten van Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels, Vereniging voor Solidariteit, Protos, Green Belgium en Pax Christi Vlaanderen.

Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be