Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA maakt de naleving van het omgangsrecht afdwingbaar (05/09/03)

Wanneer ouders scheiden worden de kinderen vaak aan één van hen toegewezen. Voor de andere ex-partner werkt de rechter een bepaald recht op persoonlijk contact uit.

De naleving van dat bezoekrecht is vaak een heikel punt. Soms weigeren kinderen nog naar de ouder met omgangsrecht te gaan. Vaker nog worden de kinderen als wapen in de echtscheidingsproblematiek gebruikt, en verhindert een onwillige ouder dat de kinderen hun vader of moeder nog zouden zien. Dit leidt tot bijzonder schrijnende situaties, waarop onlangs in de media weer eens de aandacht gevestigd werd. Kamerlid Geert Bourgeois volgt deze problematiek al jaren op de voet en wil dringend een aantal maatregelen.


1. Vervolging van klachten wegens de weigering van het omgangsrecht moet een prioriteit worden. De vorige Minister van Justitie verstrekte volgende cijfers inzake seponering van klachten wegens het niet meegeven van kinderen in antwoord op een vraag van Kamerlid Geert Bourgeois: in 1998 werden er 7.222 dossiers geseponeerd, in 1999 7.530 en in 2000 6.767. Het Kamerlid dient een nieuw interpellatieverzoek in aan het adres van de huidige Minister van Justitie met de vraag om eindelijk hiervan een prioriteit in het vervolgingsbeleid te maken. De overheid die niet instaat voor de naleving van vonnissen, schendt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.


2. Een andere mogelijkheid ligt in het opleggen van een dwangsom voor het geval het bezoekrecht niet wordt nageleefd (art. 1385 bis Ger. Wb.). In de praktijk wordt vastgesteld dat een veroordeling tot een dwangsom meestal niet wordt opgelegd. Rechters gaan er immers terecht niet bij voorbaat van uit dat een ouder de opgelegde omgangsregeling niet zal naleven. De rechtspraak is echter verdeeld over de vraag of de veroordeling tot een dwangsom slechts samen met de hoofdveroordeling mogelijk is of ook nog in een latere uitspraak kan opgelegd worden. Daarom dient Kamerlid Geert Bourgeois een wetsvoorstel in dat uitdrukkelijk bepaalt dat de dwangsom na een hoofdveroordeling en zelfs bij een afzonderlijke procedure kan

gevorderd worden.


3. Het daadwerkelijk afdwingen van het bezoekrecht door een beroep te doen op de sterke hand van de wet is in de huidige stand van de wetgeving evenmin echt haalbaar.

Door de Vaste Raad van de Nationale Kamer van de Gerechtsdeurwaarders werd immers op 21 maart 1996 een richtlijn aangenomen op grond waarvan aan de gerechtsdeurwaarder verbod wordt opgelegd om dwang uit te oefenen op het kind of de onwillige ouder. Daardoor zitten vele problematische situaties in een patsituatie.

Met het wetsvoorstel van Geert Bourgeois wordt nu het acuut probleem van de niet-naleving van het bezoekrecht verholpen.

Wanneer het door de rechter bepaalde bezoekrecht niet wordt nageleefd, kan de bezoekgerechtigde ouder met een eenvoudige en goedkope procedure de zaak aan de rechtbank voorleggen.

Indien blijkt dat het om een onterechte weigering gaat, kan de rechtbank oordelen dat een welafgewogen mate van dwang op de persoon (van het kind of van de onwillige ouder) gerechtvaardigd is om de uitoefening van het bezoekrecht mogelijk te maken.

De beoordeling van de vraag of een dwanguitvoering mogelijk is, wordt overgelaten aan de rechtbank. Het is de taak van de rechtbank om de reden van de weigering van het omgangsrecht in te schatten, om de naleving van het bezoekrecht en het verbod van dwanguitoefening op de persoon tegenover elkaar af te wegen, en om te beslissen of en in welke mate dwanguitoefening op de persoon mogelijk is. Het komt er op neer dat de rechter het recht op fysieke integriteit afweegt tegen het recht op een familie- en gezinsleven. Dat gebeurt echter niet vooraleer de rechter de partijen (en desgevallend de minderjarige) bij zich heeft geroepen, en de zaak grondig heeft onderzocht. De rechter krijgt een bemiddelende taak. (Uitbreiding van deze bevoegdheid zoals bepaald in de wet betreffende de proceduregebonden bemiddeling in familiezaken).

Door dit wetsvoorstel kan een einde gemaakt worden aan de lijdensweg van zovele ouders die tot nog toe machteloos moesten toezien op het feit dat hun recht op contact met hun kinderen dode letter bleef.

Auteur:
Kamer van Volksvertegenwoordigers
Geert Bourgeois, volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: geert.bourgeois@n-va.be
Url: www.n-va.be