LOT


Bunnik, 4 september 2003

Mantelzorgers verontrust door bezuinigingsplannen nieuwe kabinet

De voorgestelde bezuinigingen op de gezondheidszorg zullen de positie van mensen die langdurig en intensief voor een ander zorgen, de mantelzorgers, verslechteren. Met name de komende bezuinigingen op de thuiszorg, het beleid om de opnameduur in ziekenhuizen verder te bekorten, de bezuinigingen op het ziekenvervoer en de strenge regels rond bijstand, WAO en WW zullen de druk op de mantelzorg verder vergroten. Tot nu toe weigert het kabinet iets te doen om de combinatie van mantelzorg en werk beter mogelijk te maken.

Dit alles terwijl uit een recent rapport van het SCP (maart 2003) blijkt dat circa 200.000 mantelzorgers al zeer zwaar belast zijn, inkomsten derven en veel kosten maken Dit aantal zal met de komende kabinetsmaatregelen verder toenemen. Dit leidt dan weer tot meer opnames van (ernstig) chronisch zieken, gehandicapten en ouderen in woonvoorzieningen.
Klap op de vuurpijl was gisterochtend het bericht in Trouw dat in de toekomst gehandicapten eerst een beroep moeten doen op hun familie, vrienden of buren voordat ze recht hebben op een voorziening. Mocht dit het nieuwe beleid van het kabinet worden dan vreest de LOT dat de klok een kwart eeuw wordt teruggezet.

Overigens is het nu al zo dat ook bij voldoende professionele zorg de mantelzorg nog altijd het leeuwendeel van de zorg voor hun naasten voor hun rekening nemen. Er is dat opzicht geen enkele aanleiding om het beroep op de mantelzorgers nog groter te maken dan het al is. De LOT roept het kabinet de voorgestelde maatregelen beter te toetsen op hun effect voor de mantelzorg. Mantelzorg vormt een groot maatschappelijk kapitaal ook al is dat niet direct in het huishoudboekje van de staat terug te vinden. Het beleid van de afgelopen jaren om de mantelzorg meer te ondersteunen moet worden voortgezet in plaats van afgebroken. Anders wordt hiervoor over een paar jaar een grote prijs betaald in de vorm van meer opnames van patiënten, langere wachtlijsten en veel overbelaste mantelzorgers met de daarbij behorende gezondheidsklachten.

Noot voor de pers: Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Gerrit Jan van Otterloo, voorzitter van de LOT, 06 - 5 343 9009 (weekend).

LOT, Vereniging van Mantelzorgers, John F. Kennedylaan 99, 3981 GB Bunnik, Op werkdagen, tel (030)659 22 22, e-mail info@mantelzorg-lot.nl Kijk ook op www.demantelzorger.nl


05 sep 03 16:33