Gemeente Dordrecht



College presenteert stand van zaken Handhavingsprogramma

Vincent Brinkhof
Burgemeester en wethouders van Dordrecht stelden gisteren voor de eerste keer een rapportage vast, waarin de stand van zaken van het Handhavingsprogramma 2003 staat beschreven. In december 2002 werden naast het Integraal Veiligheids Programma (IVP) voorstellen voor een Handhavingsvisie- en beleid en het Handhavingsprogramma fysieke veiligheid 2003 vastgesteld en beloofde het college de raad regelmatig te informeren over de stand van zaken.

De praktische aanpak van de rapportage geeft een helder beeld van de resultaten die zijn geboekt en biedt duidelijkheid over de voortgang van de verbeterpunten. De Milieudienst Zuid-Holland Zuid, de Brandweer en de afdeling Bouwen en Wonen voeren handhavings-werkzaamheden uit die uiteindelijk moeten bijdragen in de fysieke veiligheid van woon- en werkomgeving in Dordrecht.

Het uitvoeren van de controles en vervolgacties verloopt volgens planning. Bij de verbetering van de handhavingsorganisatie blijkt het vaak om zeer basale aanpassingen te gaan, zoals het (beter) inrichten van de administratie. De grote achterstand in het goed organiseren van de handhaving is in de loop van jaren ontstaan; de actuele bestuurlijke aandacht voor handhaving is echter een krachtige stimulans voor verbetering. In de rapportage is te lezen dat "de afdelingen van ver komen, maar goed en enthousiast bezig zijn om de processen te verbeteren". In sommige gevallen mag dat wat worden versneld.

De gemeentebrede aanpak ligt op schema, hetgeen zal resulteren in een Integraal Handhavingsprogramma 2004, waarin niet alleen de fysiek handhavingstaken maar ook de andere gemeentelijke handhavingstaken zijn opgenomen, bijvoorbeeld die voor parkeren, de markten, de leerplicht en de bijstandsuitkeringen.