Openbaar Ministerie

, 5 september 2003

Grote wapenvondst in woning Amstelveen

Vannacht werd in een woning aan de J.C. van Hattumweg in Amstelveen een grote hoeveelheid wapens en explosieven aangetroffen. Het Explosieven Opruimings Commando van de landmacht (EOC) heeft het aangetroffen wapentuig onderzocht en waar nodig onschadelijk gemaakt. De omgeving van het bewuste pand werd binnen een straal van tweehonderd meter afgezet. Er werd één woning ontruimd en het verkeer op de Bovenkerkerweg werd tijdelijk omgeleid. De eigenaar van het pand werd later op zijn verblijfadres in Amstelveen gearresteerd. Over de herkomst of de bestemming van de aangetroffen goederen is nog niets bekend. De recherche onderzoekt de zaak.
De politie kwam de wapens en munitie vannacht rond half vier op het spoor toen nieuwe bewoners van de gekraakte woning op onderzoek uitgingen. Zij troffen in een afgesloten ruimte een hoeveelheid wapens en explosieven aan en waarschuwden de politie. Die stuurde een bomverkenner die de zaak niet vertrouwde en het EOC inschakelde. Deze dienst is de gehele ochtend bezig geweest met het onderzoek, waarna een deel van het wapentuig onschadelijk werd gemaakt. Eén explosief werd in de omgeving tot ontploffing gebracht omdat vervoer te riskant werd geacht. Alles is inmiddels afgevoerd en er bestaat geen gevaar meer voor omwonenden.

Het volgende werd aan de J.C. Van Hattumweg aangetroffen:


- vier geweren

- vijf handvuurwapens

- één brisantgranaat

- twee anti-personeelsmijnen

- één anti-tankmijn

- twaalf granaten

- duizenden stuks munitie van verschillende kalibers
- een hoeveelheid kruit
Na de wapenvondst werd de 47-jarige eigenaar van de bewuste woning snel getraceerd en door een arrestatieteam van de politie van zijn bed gelicht. In zijn woning aan de Amsterdamseweg werd vervolgens nog een hoeveelheid stoffen aangetroffen waarvan wordt vermoed dat het om chemicaliën gaat. Dit wordt op dit moment door leden van het EOC en milieuspecialisten van de politie onderzocht.
(Bron: persbericht politie Amsterdam)