Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Loon-Koomen over een mogelijke uitbreiding van de vrijwillige AWBZ (2020314770).

1.
Heeft u inmiddels kennisgenomen van de uitkomsten van het door u ingestelde onderzoek naar de uitbreiding van de kring van verzekerden voor de vrijwillige AWBZ?

1.
Ja. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft op 28 maart 2002 advies uitgebracht, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft op 8 april 2002 advies uitgebracht. Mede naar aanleiding van het exporteerbaar maken naar het buitenland van het Persoonsgebonden Budget alsmede met het oog op de omvang van de uitbreiding van de kring van vrijwillig AWBZ-verzekerden, heeft mijn ambtsvoorganger De Geus een nadere uitvoeringstoets aan het CVZ doen uitgaan. Deze heb ik op 10 juli jl. ontvangen.

2.
Zo ja, kan de Kamer dan zo spoedig mogelijk de conclusies van dit onderzoek voor de uitbreiding van de vrijwillige AWBZ vernemen?

3.
Zo niet, kunt u er zorg voor dragen dat de conclusies van het onderzoek en uw voornemens voor september de Kamer bereiken?

2 en 3.
De uitvoeringstoetsen voeg ik hierbij.
Uit de adviezen blijkt dat uitbreiding van de vrijwillige AWBZ-verzekering met andere groepen van gepensioneerden en hun gezinsleden, gezinsleden van de huidige vrijwillige AWBZ- verzekerden en de buiten Nederland wonende gezinsleden van in Nederland werkende, van rechtswege AWBZ verzekerde personen technisch mogelijk is, zij het dat daarvoor een wetswijziging noodzakelijk is.

Gezien het kostenaspect van de uitbreiding van deze verzekering beraad ik mij nog over de mogelijkheden waarbij ik de uitbreiding zal afwegen tegen eventuele ombuigingen op andere terreinen van de sociale ziektekostenverzekering. Ik verwacht hier na de behandeling van de VWS-begroting een beslissing over te kunnen nemen.


---- --