De Unie


Laatste nieuws
MHP: 1,75 miljard aan alternatief beleid

Dit persbericht uitgegeven door de Vakcentrale MHP is op 4 september 2003 verschenen op de website van de Vakcentrale MHP.

Scherpe kanten moeten van kabinetsbeleid af
"MHP stelt 1,75 miljard aan alternatief beleid voor"

Culemborg, 4 september 2003 - "De vakcentrale MHP heeft vandaag in een brief aan het kabinet een dekkingsvoorstel van 1,75 miljard gelanceerd om inmiddels bekende en de voor de achterban van de MHP meest gewraakte maatregelen te verzachten."
Het door de MHP voorgestelde alternatieve beleid komt neer op een enigszins hoger EMU-tekort van 0,25%, maar binnen EU-normen. Daardoor ontstaat een ruimte van 1,25 miljard. Vervolgens stelt de MHP voor een verhoging van de eerste en tweede belastingschijf met 0,25%. Dit levert 300 miljoen op. Het schrappen van de giftenaftrek is tevens een mogelijkheid. Besparing 0,2 miljard. In totaal dus ruimte van 1,75 miljard.
Hiermee wil de MHP een ander beleid voor de kabinetsmaatregelen op het gebied van VUT en prepensioen, het uitkleden van sociale plannen en het schrappen van de vervolguitkering in de WW.

De MHP stelt in haar brief dat de door de vakcentrale voorgestelde verhoging van de belastingen tijdelijk is en dat mogelijke financiële meevallers tijdens de kabinetsperiode zullen worden aangewend voor het EMU-saldo.

De MHP stelt dat de vakcentrale over de richting van het kabinetsbeleid niet van mening verschilt met het kabinet (houdbare overheidsfinanciën en vergrijzingbeleid). Wel vindt de MHP dat het kabinet binnen het gegeven financieel - economisch kader tot 2007 teveel ineens wil. Dat kan verstorend uitpakken op de verhoudingen en wellicht verkeerde reacties uitlokken. De MHP kiest evenwel op het centrale niveau de weg van overleg. Daarbij wijst zij op de toezegging van de minister-president tijdens het kennismakingsoverleg met de sociale partners vóór de zomer, dat inhoudelijk overleg mogelijk en zinvol is.

In een toelichting op de brief merkt MHP-voorzitter Ad Verhoeven op gezocht te hebben naar alternatieven, die nauwelijks leiden tot extra bezuinigingen, passen binnen Europese regels, recht doen aan het belang van bevorderen van arbeidsparticipatie en het economisch herstel bevorderen, waaronder een zeer gematigde loonkostenontwikkeling. "Voorts laten wij grote politieke keuzes van het kabinet zoals de OZB en het 'kwartje' van Kok met rust, hoewel we daar best onze ideeën over hebben." Inzake de WAO deelt Verhoeven nog mee dit dossier te separeren en daarover binnenkort het definitieve standpunt van de MHP naar buiten te brengen.

vrijdag, 5 september 2003