Gemeente De Ronde Venen

Dijkverschuiving Ringvaart te Wilnis ( 14 )
05-09-2003

Ministerraad stemt in met voorstel

Vanmiddag heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel van minister Remkes om de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS) op de gedupeerden in Wilnis van toepassing te verklaren. In de bekendmaking van de ministerraad is onder meer gesteld dat de tegemoetkoming geldt voor onverzekerbare, onverhaalbare en onvermijdbare schade die het directe gevolg is van de dijkverschuiving. Hierbij is aangegeven dat volgens informatie van het Verbond van Verzekeraars schade aan autos, boten en woonboten als gevolg van een overstroming wel verzekerbaar is. Hiervoor geldt de WTS dus niet. De vergoeding zal overigens nooit voor de volle 100% gelden. De volledige regeling inclusief de vergoedingspercentages zal volgens de bekendmaking in de loop van volgende week gereed zijn.

De gemeente is verheugd dat de wet van toepassing is verklaard. Over de uitwerking van dit besluit en de wijze van uitvoering van schadevergoedingsregeling zal de gemeente met het Ministerie overleggen. Zo is de gemeente van mening dat schade aan WA-verzekerde auto`s die niet geëvacueerd konden worden vanwege het plotselinge karakter van de calamiteit en substantiële schade aan woonschepen, waarvan gesteld is dat deze in principe verzekerbaar zijn maar niet voor calamiteiten als de dijkverschuiving, wel voor toepassing van de wet in aanmerking zouden moeten komen.
Over de uitwerking van dit besluit in de specifieke omstandigheden van de dijkverschuiving in Wilnis zullen de inwoners zo spoedig mogelijk na het overleg met het ministerie, in kennis worden gesteld.