FNV

'Het kabinet gooit olie op het vuur '

Noordelijk actiecoördinator Harm Brouwer gaf de afgelopen week in een bijeenkomst van het actiecomité uiting aan zijn woede over het kabinetsbeleid. Hij spoorde de bonden aan nog intensiever hun informatiecampagne naar de werknemers en op de straat te voeren. "Het kabinet maakt het nu steeds maar gekker" aldus Brouwer. "Nu met de nieuwe voornemens rond de WAO wordt ook nog de kerntaak van de vakbeweging, vrije onderhandelingen tussen werkgever en werknemer, de nek omgedraaid. Wat de vakbeweging er ten gunste van de werknemer bij zou regelen, wordt direct afgestraft en onmogelijk gemaakt door dit kabinet".

Brouwer beschrijft dit kabinet als" asociaal, autistisch en slecht voor de economie". Asociaal, omdat op brede schaal collectieve regelingen, waarbij solidariteit tussen (inkomens)groepen centraal staan, worden ontmanteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor WW, WAO en ziekenfonds. Minima worden op het allerlaagste inkomen gezet (zie de nieuwe bijstandswet). Als de rook van deze maatregelen over enkele jaren is opgetrokken zijn we van een brede linie van solidaire collectieve regelingen, waarbinnen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, in een ieder voor zich situatie terechtgekomen.

Autistisch, omdat dit kabinet denkt alles per decreet te kunnen besturen. Autisme is een contactstoornis. Dat heeft dit kabinet ook, niemand wordt gehoord, met niemand buiten de politiek wordt overlegd, op z'n positiefst worden partijen eenzijdig toegesproken. Polderoverleg was niet alleen een modegril. Diverse maatschappelijke partijen hebben daadwerkelijk invloed op omgeving en economie. Het effect van maatregelen kan veel sterker als alle spelers op dit veld in dezelfde richting willen werken. Dat kan uiteraard niet zonder noden en argumenten van diverse partijen ook serieus te willen wegen. Zeker als het zoals nu vooral gaat over werknemersverzekeringen, daar zijn juist werknemers en werkgevers ten nauwste betrokken.

Slecht voor de economie is het ook. Naast het feit dat dit kabinet door haar bezuinigingen rechtstreeks vele duizenden extra werklozen creëert, bevordert het kabinet een sfeer van doemdenken. Met het verspreiden van een soort crisisjarenethiek jaagt het grote delen van de bevolking in een pessimistische kramp. In toenemende mate kom men in gezelschappen van ouderen, zieken, werkenden en werklozen de overtuiging tegen dat het steeds slechter zal worden en de angst dat de overheid al de opgebouwde zekerheden van de laatste decennia weer af zal breken. Wat stelt onze AOW straks nog voor? Als ik straks werkloos raak doordat we weer gaan reorganiseren kan ik mijn huis ook gaan opeten? Met mijn reuma kan ik een baan verder wel vergeten nu werkgevers alle risico's zelf moeten dragen. Door een dergelijke sfeer te creëren draaien mensen de portemonnee dicht en gaan ze oppotten voor moeilijke tijden. Voor tijden dat de overheid er helemaal niet meer is om de minder draagkrachtige te beschermen.

En zeker hier in Noord Nederland. Philips, Brada Leeuwarden, Pricon teleservices Emmen, staalbouw VossebeltGeesbrug, de scheepsbouw, overal komen medewerkers door reorganisaties en faillissementen op straat. Waar is het positieve geluid van het kabinet om het Noorden ook de komende jaren te blijven steunen? Bij het verdwijnen van een positief perspectief zakt de consumptie weg en ontbreekt de motivatie om er weer tegenaan te gaan. Dit kabinet weet het Noorden in de put te praten.

Kabinet wees niet alleen boekhouder maar ook visionair en investeerder! Praat met de buitenwereld, ook met werkgevers en werknemers, en erken dat ook anderen met wijze ideeën kunnen komen in deze economisch moeilijke tijd! Breek niet om alleen financiële redenen zeer waardevolle collectieve voorzieningen af. Kijk wat er op basis van solidariteit met gezamenlijke tijdelijke maatregelen, inclusief de loonsfeer, is te doen.

De FNV informeert via haar campagne "Het kan socialer. Beter" de mensen over de plannen van het kabinet Balkenende II. Volgens de FNV kan het anders. Daartoe wordt op 13 september vanaf 11.00 uur tot 13.00 uur in Martiniplaza te Groningen een manifestatie gehouden. De FNV voorzitter Lodewijk de Waal zal daar het woord voeren.

Meer informatie

Harm Brouwer, FNV Noord

Tel 050-3631700, 050-5268184(h) of 06-21808573

E-mail: harm.brouwer@vc.fnv.nl

Centraal informatiepunt: FNV Noord, Leonard Springerlaan 23, Postbus11042, 9700 CA Groningen, tel. 050-3631700, fax 050-3631715, website: www.fnv.nl/noord, mail: groningen@vc.fnv.nl

Meer informatie over actievoorbereiding en vervoer op 13 september, klik op de knop actie op de site van FNV Noord

04-09-2003