Gemeente Epe


28/08/2003
Niek van de Koot exposeert in 'De Ring' met familieportretten

De Zwolse kunstenaar Niek van de Koot exposeert van vrijdag 5 september tot en met vrijdag 31 oktober 2003 in De Ring in het gemeentehuis van Epe. De Zwolse kunstenaar is in Epe geen onbekende. Als lid van Kunsthuis KeK kreeg een groot deel van zijn kunstenaarschap gestalte in de gemeente Epe.

Volgens Niek van de Koot bestaat een mens in de manier waarop hij zich uitdrukt. En datgene dat hij uitdrukt, raakt hem kennelijk het meest. Bij de kunstenaar zelf is dat de steeds weer terugkerende verbazing over het verschijnsel mens en zijn positie in het universum. Het gaat er bij hem om - door middel van intelligente intuïtie - beelden te vinden, die belangrijke menselijke belevingen samenvatten.

Van de Koot's schilderijen beginnen als een te exploreren mogelijkheid. Er doemen beelden, kleuren en lijnen op. Samen drukken zij een gedachte of een gevoel uit. Die eerste indruk van een schilderij is vluchtig en het vraagt om een ontspannen, geconcentreerde aandacht, zoals bij meditatie, om het schilderij te materialiseren. Zo schildert hij een soort gelijkenissen. Zij laten vaak een betekenis zien die als het ware achter de oppervlakte ligt. Met zijn werkstukken hoopt de kunstenaar het leven te 'verlichten', te veraangenamen en herkenbaar te maken.

De expositie in De Ring toont recent werk op het thema 'familieportretten'. Deze serie is ontstaan nadat hij bij een verhuizing dozen vol documenten en foto's uit het ouderlijk huis in handen kreeg. Niek van de Koot ordende alles in een boekwerkje, maar daarbij leefde hij zich zodanig in de familiegeschiedenis in, dat hij de sterke behoefte had zich ook beeldend te uiten. Dat resulteerde in een portrettenreeks van grootouders, ouders en kinderen: mensen die geboren werden tussen 1881 en 1953. De afstand in de tijd maakte ze in zijn beleving los van de tijd. Tijdloos. Geschikt voor nu.

De Ring is geopend op werkdagen van maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot en met 16.30 uur en van vrijdag van 9.00 uur tot en met 12.00 uur. Het adres is expositieruimte De Ring, Gemeentehuis, Markt 14 in Epe.