AutoRai

5-9-2003

Audi op de IAA 2003: hightech en sportieve topmodellen

Audi pakt op de Internationale Automobil Ausstellung in Frankfurt uit met een grote hoeveelheid nieuws. Zowel op het gebied van innovatieve technologie zoals de nieuwe 3.0 TDI met piezo-inspuitsysteem als op het gebied van sportieve topmodellen, waaronder de nieuwe Audi S4 Cabriolet.

Een glansrol op de Audi-stand A13 in Hal 3 is zonder meer weggelegd voor de krachtige en bijzondere Audi S4 Cabriolet. Zijn 344 pk aan vermogen en 410 Nm aan koppel zorgen in combinatie met de permanente quattro vierwielaandrijving en het sportonderstel voor een nieuwe dimensie in open rijplezier voor vier personen. De klassieke, elegante vormgeving van de cabriolet werd op een aantal details aangepast aan de dynamiek van deze topversie. De Audi S4 zal in het vroege voorjaar van 2004 in Nederland leverbaar worden; de prijzen zijn nog niet bekend.

Het motorenaanbod van de Audi A8 wordt uitgebreid met twee nieuwe V6-motoren: een 3.0 V6 met 220 pk en traploze multitronic transmissie en een V6 TDI motor eveneens met een inhoud van 3.0 liter met een vermogen van 233 pk en een imposant koppel van 450 Nm. Deze krachtbron beschikt over common rail inspuiting en zogeheten piezo-injectoren, een belangrijke technologische innovatie in dieseltechniek. De motor onderscheidt zich van rivalen door zijn soepele, rustige loop, lage verbruik en gunstige emissiewaarden, die zelfs in combinatie met quattro aandrijving en zestraps tiptronic binnen de EU4-norm blijven. De A8 3.0 V6 is vanaf heden leverbaar voor een prijs van 82.600,-. De prijs van de A8 3.0 TDI is nog niet bekend; de auto wordt begin 2004 in Nederland verwacht.

Ook de recent geĂŻntroduceerde Audi A3 is in twee nieuwe versies verkrijgbaar: het sportieve topmodel 3.2 quattro (250 pk) met de innovatieve, direct schakelende DSG transmissie, en de A3 1.6 FSI. Deze viercilinder krachtbron levert dankzij de toepassing van directe benzine-inspuiting een vermogen van 115 pk. Bovendien zorgt de FSI-technologie voor bijzonder gunstige verbruikscijfers en soepele rijeigenschappen. De A3 3.2 handgeschakeld wordt in de herfst van dit jaar leverbaar voor een prijs van 41.890,- en de DSG-uitvoering in begin 2004 (prijs 44.490,-). De A3 1.6 FSI vanaf 25.290,- staat gepland voor einde van dit jaar.

Tot slot wordt ook het motorenpalet van de Audi A2 uitgebreid, namelijk met een nieuwe top-TDI. De 1,4 liter driecilinder is voortaan ook met een vermogen van 90 pk en 230 Nm aan koppel verkrijgbaar. Daarnaast is ook het uiterlijk om precies te zijn de voorzijde van de A2 licht gewijzigd. Begin volgend jaar wordt deze auto in de showroom verwacht; de prijs is nog niet bekend.