Gemeente Gouda


03.095 mallegatsluis dit weekend gesloten

datum: 5 september 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Monique Schoelitsz
telefoon: 0182-588674

mallegatsluis dit weekend gesloten

De Mallegatsluis is dit weekend niet in gebruik. Vrijdag 5 september bleek een van de sluisdeuren niet goed te werken. Omdat het hier gaat om een hangende deur is er daardoor een gevaarlijke situa-tie ontstaan. De gemeente heeft per direct de sluis afgesloten tot en met maandag 8 september.

Tijdens het ontgrendelen van de sluisdeur aan de kant van de Turfsingel zakte de deur te snel. Dit was een duidelijk signaal dat de deur niet goed werkt. De sluiswachter heeft daarna direct sluis afgesloten. Op het moment dat de sluiswachter het defect ontdekte waren er geen schepen in de sluis.

Vooralsnog lijkt het hier te gaan om een afstellingsfout in het mechanisme van de deur. Dit betekent dat de kabel van de deur eerder afrolt dan de vergrendeling ontgrendeld. Er komt dan te veel vrije ruimte in de ka-bel waardoor de deur te snel zakt. De hangende deuren van de Mallegatsluis dateren uit 1577. Onlangs is de sluis, inclusief de deuren en de mechanismen, geheel gerenoveerd en tijdens de havendagen in het voor-jaar geopend.

Het is van groot belang om het defect verder te onderzoeken omdat het niet zo mag zijn dat een sluisdeur van enkele tonnen naar beneden kan komen. Er moet een goed werkende zekering aanwezig zijn. Naast het nakijken van de afstelling van de deur wil de gemeente ook de effectiviteit van de zekering vaststellen. Dit gebeurt op maandag 8 september.

Tijdens het komend weekend zullen zon 15 à 20 schepen de sluis passeren. Dit weekend geldt voor hen een alternatieve route naar de binnenstad van Gouda: langs de IJssel, via de Julianasluis, door het Gouwe kanaal en de Nieuwe Gouwe.