VU ziekenhuis

Onderzoekers VU faculteiten volgen nieuwe strategie om genetische basis hersenfuncties te achterhalen

Onderzoekers van vijf VU faculteiten achten het mogelijk met een nieuwe strategie de genetische basis van hersenfuncties te achterhalen. Dit is nodig omdat de huidige hypotheses ter verklaring van hersenziekten niet volstaan. Bij de helft van de patiënten met depressie bijvoorbeeld, keert de ziekte ondanks behandeling weer terug.

In het Centre for Neurogenomics and Cognitive Research (CNCR) werken de VU faculteiten samen in een zogenoemde cyclische benadering. Hierin worden data uitgewisseld waarmee de relatie tussen genen en gedrag kan worden opgehelderd. Zo beschrijven clinici en psychologen welke psychologische en biologische verschijnselen ten grondslag liggen aan hersenfunctie- en ziekte. Vervolgens brengen biologen de fysiologische processen achter deze verschijnselen in kaart. Op basis van de resultaten van deze twee activiteiten speuren genetici in de genetische code naar de locaties die hierbij belangrijk zijn.

Uit recente bevindingen van het CNCR blijkt dat de strategie veelbelovend is. De groep heeft aangetoond dat verschillen in IQ, aandachtsstoornissen en depressie grotendeels genetisch worden bepaald. Daarnaast hebben klinisch genetici genen geïdentificeerd die betrokken zijn bij dementie en de ziekte van Parkinson, en wisten moleculair biologen de moleculaire mechanismen op te helderen waardoor zenuwcellen met elkaar communiceren.

De onderzoekers van het CNCR verrichten het onderzoek met name onder tweelingfamilies. Daarnaast beschikken zij over de nieuwste technieken om genen te identificeren.

De onderzoeksgroep wil eerst depressie, angststoornissen en aandachtstoornissen (ADHD) genetisch ontrafelen. Depressie zal volgens de WHO in 2020 volksziekte nummer twee zijn.

Het CNCR heeft een grote groep neurowetenschappers naar de VU weten te halen. Daarmee ontstaat het meest toonaangevende centrum voor neurowetenschappen in Nederland. Binnen deze groep zijn zowel een Spinozaprijs als een Pioniersubsidie van NWO toegekend.