Ingezonden persbericht


Stichting Flevoland Airshow
Dakotaweg 11a, 8218 NT Luchthaven Lelystad

Persbericht

Lelystad Airshow 2003 geannuleerd

Lelystad, 11 mei 2003 - De voor vrijdag 5 en zaterdag 6 september geplande internationale airshow op de Luchthaven Lelystad gaat niet door. De Stichting Flevoland Airshow verwijt de Inspectie van Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Luchtvaartkeersleiding Nederland (LVNL) in ons land een klimaat te scheppen waarin geen veilige civiele airshows meer georganiseerd kunnen worden.

De Stichting Flevoland Airshow moest het besluit om de airshow te annuleren, tot haar grote teleurstelling nemen tegen de achtergrond van de aanhoudend onduidelijke regelgeving van de Divisie Luchtvaart van de Inspectie Verkeer en Waterstaat met betrekking tot airshows; de voortdurende onduidelijkheid over de komst van verkeersleiding op de Luchthaven Lelystad en de onzekerheid over de beschikbaarstelling van verkeersleiders door de Luchtverkeersleiding Nederland tijdens de Airshow Lelystad. Tijdens een besluitvormende bestuursvergadering van de Stichting Flevoland Airshow werd duidelijk dat er bij het huidige bestuurlijke klimaat in luchtvaartland tijdens airshows situaties kunnen ontstaan waarbij niet voldaan kan worden aan de door de Stichting zelf geformuleerde en aan zichzelf opgelegde veiligheidsnormen.

De Stichting Flevoland Airshow betreurt haar besluit tot annulering van de airshow in hoge mate. Juist nu het maatschappelijk draagvlak voor een airshow in de regio zo is gegroeid, na de uiterst succesvolle Airshow Lelystad 2002, is het jammer dat het ontbreken van een accommoderend voorzieningenniveau van de overheid de Stichting Flevoland Airshow dwingt tot het nemen van deze beslissing. De Stichting vindt de beslissing des te pijnlijker omdat ze bezig was een heel bijzondere Airshow Lelystad 2003 te organiseren, in dit jaar waarin de luchtvaart zijn honderdste verjaardag viert.

Om het eeuwfeest van de luchtvaart niet ongemerkt te laten passeren, zal één van de deelnemers in de Stichting Flevoland Airshow, het Nationaal Luchtvaartthemapark Aviodrome, op de luchthaven Lelystad op zaterdag 6 september 2003 een oldtimer Fly-in organiseren. Hierbij wordt aan het publiek de gelegenheid geboden een rondvlucht te maken in historische passagiersvliegtuigen uit de jaren dertig en veertig.

De Stichting Flevoland Airshow zal intussen alles op alles zetten om in 2004 alsnog een airshow in Lelystad te organiseren.

Noot voor de pers,