Bloemencorso Aalsmeer


Muzikaal bloemenfeest in eerste weekend van september:
1.000 MUZIKANTEN VOOR CORSO 'IT'S PARTY TIME'

Het 56ste Aalsmeerse Bloemencorso breekt alle records. De langste route (bijna 90 kilometer) ooit door een bloemencorso in Nederland afgelegd, wordt nu ook begeleid door het grootste aantal muzikanten ooit bij een dergelijke bloemenstoet. Volgens tellingen van de stichting Bloemencorso Aalsmeer marcheren in drie dagen 950 muzikanten van 23 verschillende fanfares, harmonies en andere muziekkorpsen uit het hele land met de bloemenstoet mee. Bovendien rijden op zes van twintig grote praalwagens nog eens 35 muzikanten mee. Die bijna duizend musici zorgen voor een feestelijke muzikale invulling van het thema "It's party time!"

Locale trots
Muziek coördinator Arie Stolwijk van het Aalsmeers bloemencorso heeft er bij de samenstelling van de stoet naar gestreefd dat steeds in een bepaalde plaats een locaal muziekkorps voorop in de stoet loopt. Daarmee wordt een locale toon gezet die goed past in het regionale karakter van het corso.
In Aalsmeer bijt het Show & Jachthoornkorps Kudelstaart vrijdag 5 september het spits af. In Badhoevedorp is dat zaterdagavond 6 september de locale band Prins Willem Alexander. Zondag 7 september marcheert Irene uit Nieuw Vennep voorop in die plaats en Melomanie uit Rijsenhout mag voor de eigen bevolking zondagmiddag de toon aan geven. Uit de regio komen verder nog korpsen uit Uithoorn (KNA), De Kwakel (Tavenu), Mijdecht (VIOS), Roelofarendsveen (Liefde voor Harmonie) en Nieuwe Wetering (Door Gunst Verkregen). Eén harmonie legt rijdend alle negentig kilometers af: voor Arti et Religioni uit Ter Aar is het hele corso drie dagen lang één grote party time!

Vrijwilligers
Het Aalsmeerse bloemencorso wordt gebouwd en op de weg gebracht door zo'n 350 vrijwilligers van twintig corsocomité's. Van die comité's komen er veertien uit de gemeente Aalsmeer (afkomstig van even zoveel buurtschappen) en zes vanuit gemeenten rondom Aalsmeer. De aankleding van de twintig grote praalwagens wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsor, Bloemenveiling Aalsmeer. Het fleurige visitekaartje van de Nederlandse bloemsierkunst is fantastisch vormgegeven door tientallen vooraanstaande bloemenarrangeurs. Samen met de decoraties op de dertig luxe personenauto's bestaat de stoet uit een drie kilometer lang lint van ruim een miljoen bloemen. Een lust voor het oog. En met al die muziek: ook een lust voor het oor!

Route
Het corso wordt op donderdag 4 september (vanaf 16.00 uur) opgebouwd in de bloemenveiling van Aalsmeer. Op vrijdag 5 september trekt de stoet feestend door Kudelstaart (14.15 uur) en Aalsmeer (verlicht om 21.00 uur). Op zaterdag de 6de wordt Amstelveen (11.00 uur Stadshart), Amsterdam (15.30 uur over de Dam) en Badhoevedorp (21.00 uur verlicht) aangedaan. Zondag 7 september komen aan bod: Hoofddorp (11.00 uur Raadhuisplein), Nieuw Vennep (14.15 uur bij De Rustende Jager), Burgerveen (15.30 uur), Rijsenhout (16.00 uur) en Aalsmeerderbrug (17.15 uur). Voor de hele route staan alle doorkomsttijden vermeld op de website.