FNV Bouw


datum: 05-09-2003

Niet tegen buitenlanders, wel tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie

"We hebben niets tegen buitenlanders! Maar we willen concurrentie op arbeidsvoorwaarden en arbeidomstandigheden uitsluiten. En ook bij huisvesting", zo opende regiohoofd Ton Rutten van FNV Bouw de conferentie over 'illegale arbeid en sociale dumping'. Voor FNV Bouw is niet aan de orde dat de bond zelf illegale werknemers gaat opsporen. "Die taak hoort bij de Arbeidsinspectie thuis", aldus beleidsmedewerkster Laura Seegers van FNV Bouw. "Bij werkgevers moeten we er voortdurend op aandringen dat zij volgens alle wetten en regels werken en dus geen illegale of zwarte arbeid laten verrichten." Bij werknemers wil FNV Bouw erop hameren dat ze lid worden van hun vakbond, thuis of in het werkland, zodat ze weten op welk loon ze recht hebben. Maar principieel staat FNV Bouw vrij verkeer van werknemers toe. Maar dan wel onder fatsoenlijke omstandigheden! Ook bij de huisvesting. En dus niet in een container op de bouwplaats.

De Duitse collega's waarschuwen dat op 1 mei 2004 de stroom goedkope arbeiders uit Oost-Europa niet zal ophouden bij de Nederlandse grenzen. Het aantal Duitse bouwvakkers is in enkele jaren gehalveerd, van 1,9 miljoen tot 880.000. En dat komt niet alleen door de terugloop van opdrachten: "Op een gegeven moment werkten er meer illegalen en zwartwerkers in Berlijn dan bouwvakkers met een CAO-loon", aldus Reinhard Steffen van IG BAU. "We telden 74.000 illegalen in Berlijnse bouwputten tegenover 67.000 CAO'ers. De mensen helemaal aan de onderkant kregen nog maar 39 eurocent per uur. Ze sliepen in het park." De gehele branche lijdt sterk onder deze onderbieding: "Er zijn nog eens 80.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan door faillissementen van bouwondernemingen." Toch wilden de werkgevers niet akkoord gaan met een sluitend systeem van controle." Er waren chipkaarten met mobiele afleesapparaten ontwikkeld. Op de bouwplaats kan gecontroleerd worden of een werknemer de juiste identiteitskaart heeft en of voor hem alle premies en belastingen worden afgedragen. Maar de werkgevers wilden het systeem niet bij CAO invoeren. Want ze waren bang dat wij als bond gingen controleren. Ze houden het liever op controles van de autoriteiten, die versnipperd werken en hun komst aankondigen. Daardoor is de pakkans nul." In Duitsland staat een boete van 150.000 euro op het in dienst hebben van illegale werknemers. Ook is de hoofdaannemer aansprakelijk, net als volgens de Nederlandse ketenaansprakelijkheid. Maar dit type boetes is nog maar nauwelijks uitgedeeld. Meer verwacht IG BAU van een wet dat bij openbare opdrachten boven 10.000 euro de CAO moet worden nageleefd. Alleen in Noordrijn-Westfalen is deze wet van kracht; bedrijven die op CAO-ontduiking worden betrapt, worden van overheidsopdrachten uitgesloten. Op nationaal niveau haalde echter deze wet wel een meerderheid in de Bondsdag, maar niet in de Bondsraad.

Dat is ook de kant die de intentieverklaring van FNV Bouw op wil: bouwers van overheidsopdrachten uitsluiten als ze sjoemelen met de CAO. Want op zichzelf zijn buitenlandse werknemers welkom: "Het zijn gewoon onze collega's. Ze willen werken en geld verdienen", zegt regiohoofd Ton Rutten. Maar dan niet als oneerlijke concurrenten. Die ook nog eens in nauwelijks meer dan een hondenhok worden ondergebracht. Dat laatste kunnen gemeenten aanpakken.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610