Vlaamse overheid

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT :

Op 4 juni ging de Vlaamse regering over tot de bekrachtiging en afkondiging van het decreet betreffende het inwerkingsbeleid, aangenomen door het Vlaams Parlement op 27 mei. Na advies van de Raad van State keurt ze nu definitief de inwerkingtreding van dit decreet goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt een samenwerkingsovereenkomst met Bulgarije goed. Ze is van toepassing op Vlamingen en Bulgaren die voor een bepaalde tijd een betrekking uitoefenen in het andere land met als doel hun professionele kennis en hun talenkennis te verbeteren.


* * *

Na advies van de Raad van State voert de Vlaamse regering definitief een afzonderlijke erkenning in voor uitzendbureaus in de artistieke sector. Dit initiatief sluit aan bij de goedgekeurde federale wetgeving omtrent het statuut van de kunstenaar. Dat voorziet in de oprichting van artistieke agentschappen die de rol van werkgever gaan spelen ten aanzien van de kunstenaar. Het agentschap (uitzendbureau) neemt de administratieve rompslomp over van de opdrachtgever en zorgt voor een correcte inschrijving. Het garandeert op die manier een goede sociale bescherming, biedt rechtszekerheid en werpt zo een dam op tegen zwartwerk en schijnzelfstandigheid. Om het agentschap toe te laten kunstenaars op regelmatige basis via uitzendarbeid tewerk te stellen, wordt er een bijkomende categorie van toegelaten tijdelijke arbeid gecreëerd.


* * *

Het stambesluit Vlaamse openbare instellingen (VOI) regelt het personeelsstatuut van 18 VOI's, waaronder de VDAB. Hierin zijn zoveel mogelijk gemeenschappelijke bepalingen uit de personeelsstatuten samengebracht. Aanvullingen en/of afwijkingen aan het stambesluit dienen in de vorm van een instellingsspecifiek besluit vastgesteld te worden. De Vlaamse regering keurt nu, na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en onder de voorwaarden vervat van het begrotingsakkoord, dit instellingsspecifieke besluit voor de VDAB principieel goed. Concreet gaat het hier onder meer om specifieke verworvenheden (toelagen, graden, salarisschalen), overgangsbepalingen en de opheffing van het huidige personeelsstatuut. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State bepaalt de Vlaamse regering definitief de controletaken van haar regeringscommissarissen bij de universiteiten. Op deze wijze wordt de taak van de regeringscommissaris verduidelijkt naar analogie met de toezichtregeling voor de hogescholen.


* * *

Na het ontslag van Peter Steenhaut als afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs keurt de Vlaamse regering het profiel en de functiebeschrijving goed voor de selectie een aanwerving van een opvolger.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De Vlaamse regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het aanvullend protocol inzake de preventie, de bestrijding en de bestraffing van mensenhandel, in het bijzonder vrouwen- en kinderhandel, bij het verdrag van de Verenigde Naties tegen transnationale georganiseerde misdaad, opgemaakt in New York op 15 november 2000. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering stelt Marie-Claire Van de Velde aan als regeringscommissaris bij het Vlaams Instituut voor de Zee vzw (VLIZ).


* * *

De Vlaamse regering verleent Wouter De Ryck eervol ontslag uit de functie van interne auditor inzake kas- en schuldbeheer bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Hij wordt vervangen door Georges Stienlet.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties hecht de Vlaamse regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan een nieuwe regeling voor provinciegouverneurs, arrondissementscommissarissen en gewestelijke ontvangers inzake vakantiegeld, eindejaarstoelage en de aansluiting bij de sociale dienst en de collectieve hospitalisatieverzekering. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

Na advies van het Hoog Overlegcomité Vlaamse Gemeenschap
- Vlaams Gewest keurt de Vlaamse regering twee besluiten definitief goed met betrekking tot de oprichting en samenstelling van basisoverlegcomités voor het Centrum voor landbouwkundig Onderzoek (CLO) en voor het Centrum voor Landbouweconomie (CLE).


* * *

De Vlaamse regering keurt de pensionering van Guy De Boe, algemeen directeur bij het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium, goed.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het Personeelsstatuut van de Dienst voor de Scheepvaart goed. De regeling creëert een rechtsgrond voor een reeks bestaande vergoedingen en de invoering van maaltijdcheques.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN :

De Vlaamse regering gaat principieel akkoord met een voorstel dat de nadere regels vastlegt voor de aanwerving van een dagelijks bestuur voor de reguleringsinstantie voor de watervoorziening. Deze reguleringsinstantie is vergelijkbaar met wat de VREG doet voor de elektriciteits- en gassector. Ze heeft onder meer de taak de Vlaamse regering advies te verstrekken over de mechanismen voor de harmonisering, transparantie, functiescheiding en regulering van de productie, invoer, doorvoer, levering, tarieven en gebruik van drinkwater. Binnen de zes maanden moet de reguleringsinstantie ook advies verlenen over een algemeen verkoopsreglement tussen de exploitanten van een openbaar
waterdistributienetwerk en de abonnee. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Het zal ook nog worden geagendeerd op de vergadering van het betrokken sectorcomité.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

Het voorontwerp van decreet tot goedkeuring van het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid bij het Verdrag inzake biologische diversiteit, ondertekend te Naïrobi op 24 mei 2000, krijgt principieel groen licht van de Vlaamse regering. Het Protocol is van toepassing op de grensoverschrijdende verplaatsingen van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). De belangrijkste doelstelling is aan de staten die GGO's invoeren de gelegenheid te bieden om op wetenschappelijke basis de risico's van dergelijke organismen voor mens en milieu te beoordelen. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad. Daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER :

De Vlaamse regering wijzigt het subsidiebesluit betreffende de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. De aanpassing behelst de invoering van een
anciënniteitsparameter bij de subsidiëring.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot herverdeling van de budgetten voor het begrotingsjaar 2003 ter uitvoering van het Vlaams intersectoraal akkoord voor de socialprofitsector 2000-2005. De herverdeling is nodig voor de uitvoering van de maatregelen loonharmonisering, aanvullend verlof, arbeidsduurvermindering voor zware beroepen, DAC-regularisatie, DAC-jobcreatie, omkadering en management.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot vaststelling van de subsidiepercentages, -bedragen en -voorwaarden voor bedrijventerreinen, wetenschapsparken en bedrijfsgebouwen. De subsidies betreffen de aanleg, het onderhoud, de uitbreiding en modernisering van zowel nieuwe als bestaande sites.


* * *

De Vlaamse regering sluit haar standplaatsen van de Vlaams economische vertegenwoordigers in Seattle (USA), Wuhan (China) en Qingdao (China). Ze beslist ook tot aanstelling van een lokaal aangeworven handelssecretaris in Jakarta in plaats van een Vlaams economisch vertegenwoordiger. Ze opent een standplaats in Kaapstad, in te vullen door een handelssecretaris. In de standplaats in Guangzhou (China) wordt een Vlaams economisch vertegenwoordiger aangesteld naast de reeds in functie zijnde handelssecretaris.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN :

De Vlaamse regering wijzigt het besluit van 18 juli 2003 houdende bepaling van het aantal particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen dat erkend kan worden en houdende de opstelling van het frequentieplan en de vaststelling van de frequentiepakketten en de frequenties die ter beschikking worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen. Gezien er onduidelijkheid bestond over de inwerkingtreding van het besluit worden twee artikels herschreven.
---
einde

---


---