Regering.nl

5 sep 2003

INNOVATIEPLATFORM 'IJSBREKER' VOOR ECONOMIE

Het innovatieplatform moet fungeren als een 'ijsbreker' voor de kenniseconomie. Dat heeft minister-president Balkenende gezegd bij de installatie van het platform. 'De verwachtingen zijn groot'.

Volgens Balkenende is kennis van cruciaal belang voor het herstel van de economie. 'Nederland beschikt over voldoende kennispotentie, maar in vergelijking met andere landen wordt er niet altijd uitgehaald wat er in zit. Om die slag te maken is nu het platform opgericht', aldus Balkenende.

Het Innovatieplatform gaat ideeën voor de verdere ontwikkeling van de kenniseconomie aan te dragen en om te zetten in concrete voorstellen. Daarbij gaat het zowel om praktische oplossingen voor de korte termijn als om grotere strategieën voor de langere termijn. Daarbij richt men zich op de hele 'kennisketen': de ontwikkeling van kennis, de toepassing van kennis en het commercieel gebruik van kennis.

In de eerste bijeenkomst van het platform is een inhoudelijke agenda voor de komende periode vastgesteld. Het platform zal zich onder meer bezighouden met de versterking van de hele 'bètaketen' om er voor te zorgen dat meer jongeren kiezen voor een bèta-opleiding. Het platform gaat ook bekijken welke problemen jonge 'technostarters' ondervinden als zij een eigen bedrijfje willen opzetten en hoe deze belemmeringen kunnen worden weggenomen.

Tot de oprichting van het platform is besloten tijdens de formatie van het tweede kabinet-Balkenende. In het platform zitten topmensen uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Minister-president Balkenende is zelf voorzitter van het platform.

Zie ook:

1 sep 2003
'Jongeren stimuleren om voor bètavakken te kiezen' 22 aug 2003
'Innovatieplatform moet economie impuls geven'

Meer informatie:
Onderwijs en kennis (regeerakkoord)