Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

McDonald's en de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang introduceren grootletter- en braillemenu

Amsterdam, 5 september 2003 ? McDonald's en de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang hebben gezamenlijk een grootletter- en braillemenukaart voor alle McDonald's restaurants ontwikkeld. Het eerste exemplaar werd vanmiddag overhandigd aan Job Cohen, voorzitter van het Nationaal Comité van het Europees Jaar van mensen met een handicap. Met de kaart komt McDonald's tegemoet aan de behoefte van blinde en slechtziende gasten om gemakkelijker een keuze te kunnen maken uit het productassortiment van McDonald's.

Het grootletter- en braillemenu is beschikbaar in alle 224 McDonald's restaurants in Nederland. Het is te vinden in een display dat aan de muur bij de counter hangt. Alle vaste producten van McDonald's zijn erin opgenomen. Behalve blinden en slechtzienden helpt de menukaart met grote letters en productafbeeldingen ook kinderen, verstandelijk gehandicapten en dyslectici bij het maken van een keuze. Dit past bij het uitgangspunt van McDonald's om de gast centraal te stellen en als eigentijds bedrijf midden in de maatschappij te staan.

Samenwerking McDonald's en de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang Het grootletter- en braillemenu is van tevoren getest door een klankbordgroep van blinden en slechtzienden en totstandgekomen in nauwe samenwerking met de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang. Dit is de koepelorganisatie voor mensen met een (dreigende) visuele functiebeperking. De Federatie is de spreekbuis en belangenbehartiger van alle 625.000 slechtzienden en blinden in Nederland. Het uitgangspunt van de Federatie is volwaardig burgerschap voor mensen met een visuele handicap.

Eerste exemplaar voor Job Cohen
De uitreiking van het eerste exemplaar van het grootletter- en braillemenu vond plaats in het McDonald's restaurant aan de Kalverstraat 45-47 in Amsterdam. Waarnemend voorzitter van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, Geert Joosten, overhandigde daar de menukaart aan Job Cohen in het bijzijn van genodigden en de Algemeen Directeur van McDonald's Nederland, Paul van der Stoel. Job Cohen is dit jaar als voorzitter van het Nationaal Comité verantwoordelijk voor de invulling van het Europees Jaar van mensen met een handicap in Nederland. Job Cohen: "Dat nu zelfs een wereldomvattende organisatie als McDonald's een grootletter- en braillemenu introduceert, die bijdraagt aan de zelfstandigheid en mobiliteit van mensen met een visuele handicap, is zeer verheugend. McDonald's maakt letterlijk en figuurlijk werk van haar partnership in het Europees Jaar van mensen met een handicap."

Het Europees Jaar van mensen met een handicap
Het jaar 2003 is door de Europese Unie uitgeroepen tot het Europees Jaar van mensen met een handicap. Het doel van dit jaar is het creëren van gelijke kansen voor mensen met én zonder handicap. McDonald's in Nederland ondersteunt het Europees Jaar en geeft samen met het Nationaal Comité invulling aan haar betrokkenheid. Medewerkers en gasten met een handicap staan daarbij centraal. De Federatie juicht dit initiatief van harte toe.


---