Ingezonden persbericht

Persbericht
5 september 2003

Strafcampagne tegen Egyptische anti-oorlogsactivisten

Afgelopen maand zijn vijf Egyptische anti-oorlogsactivisten aangeklaagd voor het organiseren van een illegale linkse organisatie en er hangt hen nu 15 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. We geloven dat deze verontrustende ontwikkeling deel is van een bredere strafcampagne van president Mubarak om politieke oppositie de kop in te drukken. Terwijl de wereldleiders Bush en Blair hun mond vol hebben van democratie en mensenrechten is er geen enkele kritiek op de repressie van hun bondgenoot Egypte.

Op 19 april werden Ashraf Ibrahim, Nasser Farouq, Yehia Fakry, Mustafa El Basiony en Remoan Edward Gendi gearresteerd, mede omdat ze door contact te hebben opgenomen met internationale mensenrechten organisaties "het prestige en de status van de staat hadden beschadigd". Hun gevangenschap was onderdeel van een golf van arrestaties en martelingen die plaatsvonden in het kielzog van de enorme anti-oorlogsdemonstraties in Egypte in maart en april van dit jaar. De vijf gevangenen zijn de enigen die zijn aangeklaagd met zulke serieuze beschuldigingen.
We geloven dat dit een politieke zaak is die onderdeel uitmaakt van een brede strafcampagne van president Mubarak tegen politieke oppositie en met name tegen diegenen die zich hebben verzet tegen de Egyptische steun aan de oorlogscampagne van de Verenigde Staten. Internationale mensenrechten organisaties delen deze analyse. Zo stelt Scott Long van Human Rights Watch in een persbericht van 1 augustus het volgende: "Egypt's persecution of Ashraf Ibrahim symbolizes the government's determination to punish legitimate dissent".
Amnesty deelt mede dat het er op lijkt dat de Verenigde Staten middels de onrechtmatige hechtenis van gevangen in Guantanamo Bay de internationale standaard voor mensenrechten ondermijnt en groen licht geeft aan repressieve regimes over de hele wereld om zich nog erger te misdragen. We maken ons ernstige zorgen over deze ontwikkelingen en roepen mensen op om te protesteren tegen de politieke aanklachten in Egypte.

Miriyam Aouragh, Internationale Socialisten
Maarten H.J. van den Berg, Director RISQ, Review of International Social Questions
Remko van Broekhoven
Karel Glastra van Loon
Wim Lankamp, Nederlands Palestina Komitee

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u bellen met Pepijn Brandon (Internationale Socialisten), 06-24751961.