STICHTING NEDERLAND SCHOON

Schoonste strand van Nederland in Veere

PERSINFORMATIE

Schoonste strand van Nederland in Veere
Nederland Schoon reikt Gouden Wimpel uit

Den Haag, 5 september 2003 - Het schoonste Noordzeestrand van Nederland is dit jaar te vinden in de gemeente Veere. Veere is daarmee winnaar van de Gouden Wimpel, een prijs die ingesteld is door de Stichting Nederland Schoon. Vanmiddag reikte Yvonne Timmerman, voorzitter van de Eerste Kamer, namens de Stichting Nederland Schoon de vlag uit aan mevrouw Adrie de Bruijn, burgemeester van de gemeente Veere. De jury prijst in het juryrapport het strandbeheer van de Zeeuwse gemeente, die drie stranden in de top 10 van schoonste stranden heeft staan. Verder concludeert de jury dat er in Nederland eigenlijk geen zeer vuile stranden te vinden zijn. De bekendmaking vond plaats in het kader van de Week van Nederland Schoon, die in Den Haag werd afgesloten.

De stichting Nederland Schoon heeft de Gouden Wimpel dit jaar voor het eerst in het leven geroepen als aanvulling op de Blauwe Vlag van de ANWB. Nederland Schoon hoopt op deze manier bij te dragen aan vermindering van het zwerfafval op stranden. Samen met de gemeente Veere haalden Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling de finale. Als enige Randstadstrand behaalde één van de twee stranden van Zandvoort de finale.

Meetmethode
De jury, onder voorzitterschap van de heer Guido van Woerkom - directeur ANWB - heeft zijn oordeel gebaseerd op een door Nederland Schoon ontwikkelde meetmethode. Aan de hand van foto's met schone en vieze stranden werden stranden beoordeeld. Dat gebeurde gedurende de maanden mei en in juni. Een laatste meting is in augustus uitgevoerd. Op grond van alle scores heeft de jury een kwalitatief oordeel uitgebracht.

Geen vuile stranden
Een van de opmerkelijke resultaten van de meting is, dat er aan de Noordzee eigenlijk geen vuile tot zeer vuile stranden zijn. Van de stranden is 84% schoon tot zeer schoon. De meeste gemeenten weten hun stranden gedurende het hele seizoen op hetzelfde niveau te houden. En dat is, gezien het prachtige weer van de afgelopen tijd, geen geringe prestatie. Echt vuile stranden zijn er niet. Wel laten sommige stranden de aandacht voor het opruimen in de loop van het seizoen wat versloffen.

Wisseltrofee
De Gouden Wimpel is een wisseltrofee. Volgend jaar vindt de meting 2004 plaats. Mocht Veere zijn plaats verliezen, dan moet de Wimpel volgend jaar september worden ingeleverd. Maar tot die tijd mag hij in een van de vele vlaggenmasten wapperen.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken afzonderlijk en nadrukkelijk aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval, hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Stichting Nederland Schoon, Marielle van Aggelen, telefoon 070 304 20 80 / 06 538 51384, of secretariaat@nederlandschoon.nl. www.nederlandschoon.nl

Er is een foto van de actie op aanvraag via ANP foto verkrijgbaar.


05 sep 03 20:37