KNWV

5/9/2003
TOPZEILEN - Mark Neeleman en Peter van Niekerk behouden 1e plaats in tussenklassement bij EK Star

--> Het Europees Kampioenschap Star is op 4 september begonnen in Cascais. Op de eerste dag zeilden Mark Neeleman en Peter van Niekerk de sterren van de hemel en kwamen als eerste over de finish. Vandaag zijn er twee wedstrijden gevaren. Het gedreven team is goed op weg en staat ook na vandaag op een 1e plaats in het tussenklassement.

Bij de eerste race van vandaag kwam Neeleman, na een goede start, als vijfde bij de eerste bovenboei. Tijdens de race bleef het team alert en behield goede snelheid waardoor nog 1 boot ingehaald kon worden. Uiteindelijk finishte het team als vierde. Bij de 2e race ging ook dit keer de start goed, echter door een verandering van windrichting kwam het team als 19e bij de eerste bovenboei. Vervolgens werd een
waanzinnige snelheid ontwikkeld en kwam het team als 7e bij de benedenboei. De snelheid werd behouden met als resultaat dat nog enkele boten ingehaald werden. Bij de finish was het nipt te zien of ze nu als derde over vierde over de lijn kwamen. Het wedstrijdcomité noteerde een vierde plaats. Neeleman en Van Niekerk hebben protest aangetekend omdat zij ervan overtuigd zijn dat ze als derde over de finishlijn vlogen. Een Italiaanse coach zal als getuige optreden omdat ook hij van mening is dat het Nederlandse teams op een derde plaats is geëindigd.

Peter van Niekerk en Mark Neeleman voelen zich momenteel erg goed. Peter van Niekerk riep enthousiast uit: "Dit EK kan voor ons al niet meer stuk, we weten nu dat we een goede boothandeling hebben, dat onze aggressieve starts resultaat opleveren en dat we een waanzinnige snelheid hebben, we gaan als een kogel over de baan.."

Voor Roy Heiner en Han Bergsma verliepen de wedstrijden minder positief. Zij noteerden in de eerste race van vandaag een 31e plaats en hebben in de tweede race door materiaalpech moeten opgeven, wat een puntenresultaat van 63 punten oplevert in deze race. Helaas schoten de bouten los van zijn helmstok en dan is het einde wedstrijd

Morgen wordt er 1 race gevaren, zondag is een rustdag. Het Starteam Serge Kats en Jean Pierre Martens is niet aanwezig op dit EK. Zij hebben net de pré Olympics gevaren en maken zich nu op voor het komende WK in Cadiz (11-25 september). In Cadiz kunnen de Starzeilers zorgen voor een landenticket voor de Olympische Spelen. Dit EK is aangewezen als NOC*NSF nominatie. Om als team voor nominatie van NOC*NSF in aanmerking te komen moet een plaats bij de eerste vijf landen behaald worden en eerste tien plaatsen.