Vereniging van Effectenbezitters


Ongecensureerde commentaren op Tabaksblat-concept

Persbericht | 06-09-2003

124 reacties en 124 bepalingen

De afgelopen weken heeft de VEB beleggers via haar website uitgenodigd om hun visie te geven op de concept-code van de Commissie Tabaksblat. Via de website konden beleggers reageren op elf stellingen over de code. Daaruit bleek dat de 625 beleggers die aan deze enquête (zie www.veb.net) hebben deelgenomen in grote meerderheid de conceptcode een stapje vooruit (50 procent) of een flinke sprong vooruit (26 procent) vonden. Maar liefst 124 van hen (precies gelijk aan het aantal bepalingen van de code) hebben een korte persoonlijke reactie toegevoegd.

Vrijdagavond om 23.59 uur zijn deze commentaren als laatste reactie op de concept-code voor het verstrijken van de deadline aan het secretariaat van de Commissie Tabaksblat toegestuurd.

Bij de commentaren ligt de nadruk op beloning, de invloed van aandeelhouders en de vrijblijvendheid van de code. De commentaren zijn vaak direct, origineel en gebaseerd op eigen ervaringen. Een Unilever-manager die al 35 jaar bij dat concern werkt zegt dat er voldoende capabele managers zijn binnen het bedrijf om de positie van Burgmans over te nemen. Voorts worden enkele commissarissen Wiegel (Wessanen) en Vogelaar (Unilever Nederland) direct aangevallen en wordt door meerdere respondenten de graaicultuur onder topmanagers gehekeld. Dat de ondernemingen een vertragende factor vormen ten aanzien van corporate governance in Nederland, blijkt uit een reactie uit Italië: Van origine ben ik Nederlander, maar zelfs vanuit Italië kan ik zien dat ondernemingen de verbetering van corporate governance en aandeelhouderszeggenschap proberen tegen te houden.

De 124 individuele reacties zijn geanonimiseerd weergegeven.

Download hier de reacties Zie het origineel http://www.veb.net/overveb/artikel.php?newsnr=329

Vereniging van Effectenbezitters

De reactie van de VEB op de concept-code kunt u hier downloaden.


---