Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van: Project Voor de Verandering / XminY Solidariteitsfonds

Symposium 'Grenzen aan de Markt - Alternatieven voor het Neoliberale systeem". Zaterdag 6 september in Utrecht.

Utrecht, 21 september 2003 - Vier dagen voordat de vijfde Ministeriele Conferentie van de WTO begint in Cancun (Mexico), zal in Utrecht een dag worden georganiseerd die geheel in het teken staat van alternatieven voor het neoliberale systeem.

Zo'n 16 organisaties geven op de dag workshops die elk over fundamentele alternatieven voor het heersende neoliberale model gaan. Daarnaast zullen er discussies gevoerd worden over de benodigde strategieen om structurele veranderingen te kunnen bereiken.

Het is niet toevallig dat de informatiedag in Utrecht aan de vooravond van de WTO-top is georganiseerd. Een van de sprekers zal de Mexicaanse milieuactivist Fernando Bejarano zijn, die vervolgens rechtstreeks naar Cancun zal vertrekken om aan de demonstraties daar deel te nemen. Ook zal op de dag door leden van het Nederlandse Actie Overleg Cancun uit de doeken worden gedaan welke acties er op de internationale actiedag 9 september gepland zijn. Verder zal er een live internetverbinding zijn met activisten in Cancun.

Met nog ruim twee weken te gaan hebben zich al meer dan honderd mensen voor de dag opgegeven. Een zojuist afgekomen reader met teksten voor de dag telt ruim honderd pagina's.

De workshops gaan over uiteenlopende thema's als landbouw, arbeid, energie, milieu, zorg, lokale economie, privatisering, ontwikkelingshulp en de armoedebeweging.

Onder de organisaties die workshops geven bevinden zich de Vrouwenalliantie, Strohalm, Both Ends, Milieudefensie, Oikos, Vereniging Solidair, de Socialistische Partij, Groenlinks, en Platform 'Aarde, Boer, Consument'. De Schone Kleren Kampagne wil van de gelegenheid gebruik maken om gezamenlijk te bedenken hoe de komende Olympische Spelen aangegrepen kunnen worden om de arbeidsomstandigheden in de sportkledingsector te verbeteren.

Na de workshops worden er plenaire discussies gevoerd onder leiding van de politicologe Saskia Poldervaart. De schrijver Karel Glastra van Loon zal als slot de balans van de dag opmaken.

De informatiedag is een initiatief van het project Voor de Verandering in samenwerking met XminY Solidariteitsfonds


---
Noot voor de pers:


- Nadere informatie XminY Solidariteitsfonds (Kees Hudig, 020 - 6279661) of Lou Keune (013 - 4662336) en op http://www.globalternatives.nl


- Meer informatie over het initiatief en het programma is te vinden op http://www.globalternatives.nl/site/030906/030906.html


- XminY - De Wittenstraat 43-45, 1052 AL Amsterdam, 020-6279661, e-mail: vdv@globalternatives.nl


----- Einde persbericht -----


-- Lees ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - vraag proefnummer! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl