Ingezonden persbericht

PERSMEDEDELING
Utrecht, 2 september 2003

Aan: de buitenlandredacties (Afrika), redacties kerk/geestelijk leven

PAX CHRISTI ONTVANGT DELEGATIE UIT ITURI, CONGO

Van 6 tot 14 september ontvangt Pax Christi een bijzondere delegatie uit de Congolese regio Ituri. De delegatie, die Nederland en België zal bezoeken, wil aandacht vragen van Nederlandse, Belgische en Europese politici voor de situatie in Ituri. Ze willen de noodzaak bepleiten van een voortdurende betrokkenheid van de Europese Unie en Nederland. Op 15 september loopt de Artemis-missie van de Europese Unie in Ituri af. De EU overweegt echter om haar aanwezigheid in dat gebied, ofwel in Monuc-verband ofwel in Artemis-verband, te verlengen.

De delegatie bestaat uit:

* Mevrouw Petronille Vaweka, voorzitter van het democratisch gekozen Ituri Parlement en de voorzitter van Fondation Paix Durable, een vredes- en mensenrechten NGO;
* De Heer Honore Musoko, voorzitter van Justice Plus, een mensenrechtenorganisatie uit de omgeving van Bunia;
* De Heer Michel Uzele Kasamba, abt en hoofd van Justice et Paix. Op woensdagmiddag 10 september zal tussen 13.15 en 14.00 uur een gesprek plaatsvinden met de Vaste Kamercommissie Buitenland van het Nederlands Parlement. Tijdens dit gesprek zal de delegatie een 'position paper' aanbieden over de situatie in Ituri.

Aansluitend op dit bezoek zal van 14.30 tot 15.00 een persconferentie plaatsvinden in het gebouw van het Bureau voor Beleidsvorming en Ontwikkelingssamenwerking, Plein 9, Den Haag. Tijdens deze persconferentie zal het 'position paper' aan de media worden overhandigd. Na afloop is er gelegenheid de delegatieleden individueel te spreken.

Tijdens het bezoek zullen tevens gesprekken plaatsvinden met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de minister van Buitenlandse Zaken van België, de heer Michel, en verschillende parlementsleden in België. Tenslotte zal er ook worden gesproken met de

eerste vervanger van de heer Solana, Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, en de eerste vervanger van de heer Patten, commissaris van de Europese Commissie.

Voor meer informatie, ook als u interesse heeft in het houden van een interview, kunt u contact opnemen met:

Pax Christi Nederland

Annemarie Sweeris of Joost van Puijenbroek

Tel. 030-2333346, fax 030-2368199

E-mail: sweeris@paxchristi.nl; puijenbroek@paxchristi.nl


---
postbus 19318
3501 DH Utrecht godebaldkwartier 74
3511 DZ Utrecht e-mail: paxchristi@paxchristi.nl
www.paxchristi.nl telefoon 030 - 2 33 33 46
fax 030 - 2 36 81 99