Gemeente Den Haag

september 2003
onthulling Kunstwerk en opening Haagse Koningsplein

Op zaterdag 6 september wordt het vernieuwde Koningsplein in Den Haag officieel geopend met de plaatsing van een vier meter hoog metalen beeld. Het plein heeft in het afgelopen jaar een complete metamorfose ondergaan. De opening gebeurt door burgemeester W.J. Deetman, de wethouders W.J. Stolte en mw. L.E.J. Engering-Aarts en de heer D.B. Gottesman, schenker van het beeld. De openingshandeling bestaat uit de onthulling van het kunstwerk Horse Power van de kunstenaar Zadok Ben-David en het aanbrengen van een plaquette op de sokkel.

Het uiteindelijke ontwerp van het nieuwe Koningsplein is van de hand van landschapsarchitect Urban van Aar van het Ingenieursbureau Den Haag. De planvorming is sterk beïnvloed door de buurtbewoners. Er zijn meerdere inspraakavonden gehouden en er is ook met de jeugd gesproken over de nieuwe inrichting. Een werkgroep van vijftien buurtbewoners heeft de architect begeleid bij het maken van het ontwerp. Het halfverharde middenplein is ingericht als één grote ruimte voor kinderen en jongeren. Ter verbetering van de veiligheid en de sfeer is het groen uitgedund, zodat het plein overzichtelijker en lichter is geworden.

Schenking
Het beeld Horse Power van de hand van de kunstenaar Zadok Ben-David is een schenking van de familie Dov Gottesman en Amsterdam Commodities (Acomo) N.V. Het geschenk is bedoeld als eerbetoon aan de stad Den Haag en aan Nederland. De Israëlische zakenman D.B. Gottesman, die jarenlang leiding gaf aan Acomo, is tevens een groot kunstliefhebber en -verzamelaar. Sinds 2001 is hij president van het Israël Museum in Jeruzalem. Het beeld Horse Power stond op de tentoonstelling Den Haag Sculptuur 2001 op de hoek Kneuterdijk - Lange Voorhout en krijgt nu een permanente plek op het Koningsplein.

Convenant
De omwonenden van het plein en de zijstraten hebben aangegeven dat ze een actieve rol willen spelen bij het beheer van het plein. Voor de komende jaren wordt een convenant afgesloten om het plein mooi, schoon, heel, veilig en leefbaar te houden. De convenantpartners zijn dienst Stadsbeheer, bewonersgroep Koningsplein e.o., Politie Segbroek, Handhavingsteam en Stichting Welzijnsorganisatie Segbroek/Loosduinen. Wethouder W.J. Stolte (Stadsbeheer) ondertekent zaterdag dit convenant met de buurtbewoners. De bewonersgroep gaat zelf pleinregels opstellen en er komt een vast aanspreekpunt voor klachten en wensen.