Gemeente Den Haag

september 2003
Wethouder Heijnen reikt tweede Compliment uit

Twee vrijwilligers uit Escamp, ontvangen zaterdag 6 september van wethouder Heijnen Het Compliment: een onderdeel van de campagne Dat zien we graag in Den Haag. Op deze manier beloont de gemeente Haagse bewoners of organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor een prettige omgang met elkaar in Den Haag. En in dit geval dus in Escamp: Dat zien we graag in Escamp!

Bijzonder en creatief
De twee vrijwilligers zijn goede voorbeelden van wat burgers zelf kunnen doen om een bijdrage te leveren aan een prettige omgang met elkaar. Ze hebben een verschillende achtergrond, maar werken beide op bijzondere en creatieve wijze mee aan een aantal initiatieven in Morgenstond om de veiligheid en leefbaarheid in die wijk te vergroten. Zij zijn onder andere betrokken bij de oprichting van een buurtinterventieteam en de organisatie van een barbeque waar jong en oud elkaar beter kan leren kennen.

Oud en nieuw
In Escamp bestaat er een sterke traditie van burgerinitiatief, eigen verantwoordelijkheid, burenhulp en dergelijke. Dit verloopt vaak via informele netwerken, dus buiten de sfeer van bijvoorbeeld het welzijnswerk en bewonersorganities. Juist onder de oudere generatie leeft een sterk besef dat het beter om zelf het goede voorbeeld te geven. Het zijn de 'oude pioniers' uit dit gebied. Maar Morgenstond kent ook veel nieuwe bewoners, die jonger zijn en vaak een andere afkomst hebben dan de Nederlandse. Steeds meer van deze nieuwe bewoners nemen ook hun verantwoordelijkheid voor hun wijk. In het initiatief van het buurtinterventieteam werken deze 'oude' en 'nieuwe' pioriers samen.

Dat zien we graag in Den Haag
De beide vrijwilligers die het Compliment ontvangen zijn representanten van deze oude en nieuwe pioniers die zich op bijzondere wijze inzetten voor de omgang met elkaar in hun eigen wijk. De inzet van deze twee vrijwilligers is een voorbeeld waarvan het gemeentebestuur met recht zegt: "Dat zien we graag in Den Haag". Daarom krijgen zij van wethouder Heijnen het Compliment van september.

Het Compliment
In het kader van de campagne Dat zien we graag in Den Haag reikte de gemeente vanaf deze zomer regelmatig het Compliment uit. De eerste was in juni aan het Wijkberaad Laak Centraal. Alle Hagenaars die zich op een bijzondere manier inzetten om de prettige omgang met elkaar te bevorderen, komen in aanmerking voor het Compliment. Zo wil de gemeente mensen die op eigen initiatief een bijdrage leveren aan de doelstelling van Dat zien we graag in Den Haag ondersteunen en belonen.