Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 36

CULTURELE ZON(DE)DAGEN

Een kritische evaluatie

Utrecht kent sinds tweeënhalf jaar het fenomeen Culturele Zondagen. Op initiatief van Leefbaar Utrecht organiseert de gemeente regelmatig een themadag. Zoveel mogelijk culturele organisaties in de stad worden gevraagd hun medewerking aan deze dag te verlenen door hun programmering aan te passen aan het thema. TUMULT houdt de Culturele Zondagen tegen het licht tijdens het Utrecht Uitfeest op 7 september in drie korte debatten onder leiding van journalist Elisabeth van den Hoogen. Locatie: het Infocafé van het Utrecht Uitfeest in MC Vredenburg. Toegang vrij. Tijdstip: Drie keer een half uurtje: 14.00, 14.45 en 15.30.

Wat is de betekenis van Culturele Zondagen voor de stad (14.00 uur met wethouder Toon Gispen en Jos de Haan, onderzoeker Tijd, Media en Cultuur Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ), voor de culturele instellingen (14.45 uur met Rob van Gerwen, vh huisfilosoof van het Centraal Museum,docent Filosofie van de Kunst aan de Universiteit Utrecht, Jessica de Heer, programmeur MC Vredenburg, en Wijbrand Schaap, journalist UN) en voor het publiek (15.30 uur met Lisette Smits, directeur CASCO en Mariëlle Pals, projectleider Culturele Zondagen).

Dit jaar waren de thema's achtereenvolgens 30 stappen vooruit, De Verleiding op straat , Turks Fruit, Orpheus aan de Oudegracht, De Uithof danst , Neusje van de zalm, Museumnacht, Zomer in Utrecht 1en Zomer in Utrecht 2.

Mariëlle Pals, projectleider Culturele Zondagen, noemt Orpheus aan de Oudegracht een geslaagd voorbeeld: 'Het was nieuw in de zin van bedacht voor de Culturele Zondag, een stedelijk en een landelijk thema (van de Boekenweek) kwamen hierin bij elkaar en instellingen als de bibliotheek en het Aboriginal Art Museum werkten samen met andere organisaties'.

Toch is lang niet iedereen tevreden. De redactie Cultuur van het Utrechts Nieuwsblad schrijft eind januari: 'De Culturele Zondag begint zich na een warrige start langzamerhand tot iets leuks te ontwikkelen, maar een kritische evaluatie zou op zn plaats zijn'.

Wie bepaalt de thema's en op basis waarvan? Moeten de Culturele Zondagen gehandhaafd worden in deze tijden van bezuiniging? En: moeten het er zoveel zijn?

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.