Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GBNED / Gerard Bottemanne, Voorhout, 6 september 2003

Wordt het Exact Globe 2000 of Accountview Business?

Twee belangrijke financiële softwaresystemen uitgebreid getest.

Ten tijde van MS/DOS was Exact onbetwist marktleider in Nederland op het gebied van financiéle softwarepakketten. Ook nu nog werken duizenden (misschien wel tienduizenden) ondernemingen met deze software onder MS/DOS. Inmiddels heeft Exact haar pakketten vernieuwd en uitgebracht onder Windows. De nieuwste pakketreeks draagt de naam Exact Globe 2000. Over het administratiesysteem Exact Globe 2000 lopen de meningen sterk uiteen, mede getuige de reacties over het pakket op onze website www.softwarepakketten.nl

Accountview lijkt met haar pakket Accountview Business een stevige plaats te hebben veroverd in de markt van financiele standaard software voor met name middelgrote bedrijven. Accountview zien wij momenteel als de belangrijkste concurrent van Exact op het gebied van financiële software voor middelgrote bedrijven. Interessant is dat beide pakketten zijn uit te breiden met ondermeer logistieke modules.

Veel ondernemingen moeten de komende periode de overstap nog maken naar een nieuw financieel administratiesysteem en staan daarbij voor de vraag welk pakket het meest geschikt is.

Wij hebben daarom de proef op de som genomen en de financiele modules van beide pakketten (Exact Globe 2000 en Accountview Business) aan een uitgebreide test onderworpen.

Voor wat betreft betreft het pakket Exact Globe 2000 zijn we tevreden over de installatie en bediening van het pakket en ook het vastleggen van boekingen levert ons geen echte problemen op. De uitvoer van het pakket (en dan met name de rapporten) zijn we minder over te spreken. Een aantal rapporten wordt automatisch in Excel aangemaakt. Om met Globe 2000 te kunnen werken moet u daarom ook beschikken over Excel 2000 of Office XP. Vanzelfsprekend moet uw computer daar ook op zijn afgestemd. Het pakket kent zonder meer een groot aantal modules die voor een belangrijk deel wel afzonderlijk aangeschaft moeten worden. Verder kent het pakket een prijsstelling die afhankelijk is van het aantal gebruikers en het aantal administraties. Voor accountants kent het pakket specifieke functies en hanteert de leverancier een andere prijsstelling.

Ook bij het pakket Accountview Business gaat de installatie prima. Alleen bij het aanmaken van een nieuwe administratie hebben wij even ondersteuning van de helpdesk nodig. De menu indeling van het pakket moeten we in het begin even aan wennen. Het vastleggen van boekingen gaat goed en bij de uitvoer van het pakket zijn wij enthousiast over de vele uitvoermogelijkheden. Het pakket kent voor uitvoer zelfs een ingebouwde PDF generator. Bij de jaarafsluiting moeten nogal wat handelingen worden verricht vinden wij. Ook dit pakket kent voor accountants specifieke functies, waaronder een vennotenadministratie en de mogelijkheid van multicliënt telebankieren. Het pakket is uit te breiden met enkele specifieke modules, waarmee mogelijk maatwerk kan worden voorkomen volgens de leverancier.

Een aandachtspunt bij beide pakketten vinden wij wel de vele opties waaruit de pakketten zijn opgebouwd, met elk een eigen prijskaartje. Exact Globe 2000 start met een prijs van 2.150,- euro (voor de module E-Account). Daarvoor heeft u een licentie voor één gebruiker en de beschikking over vier administraties. Accountview Business start met een prijs van 3.000,- euro. Daarvoor heeft u een licentie voor vijf gelijktijdige gebruikers en een onbeperkt aantal administraties volgens de leverancier. Voor modules als budgettering, elektronisch bankieren en aanmaningen moet u bij beide pakketten extra betalen. De vraag die we ons kunnen stellen is of deze laatste opties wellicht standaard thuishoren in pakketten van deze prijsklasse?

Onze bevindingen en conclusies zijn opgenomen in een tweetal testrapporten. Meer informatie over deze rapporten is te vinden op onze website www.softwarepakketten.nl

28775.gif