Ingezonden persbericht

1973 - 2003, Chili: 30 jaar straffeloosheid


Herdenking van de militaire staatsgreep van 11 september 1973 in Chili

AMSTERDAM, 20030907 --
Met concerten, lezingen, boekpresentatie, filmavonden en andere manifestaties wordt de militaire staatsgreep van 11 september 1973 in Chili herdacht.


In Nederland woonachtig Chilenen en Nederlanders herdenken de komende dagen hoe 30 jaar geleiden, op 11 september 1973, de democratische regering van Salvador Allende op brute wijze werd omvergeworpen. Met een reeks activiteiten vragen zij aandacht voor het thema dat de politieke verhoudingen in Chili nog steeds domineert: waarheid over de vermisten en de berechting van de moordenaars. Voorstel-len van de huidige Chileense regering om dit pijnlijke proces tot een einde te brengen zijn door de mensenrechtenorganisaties verworpen, vooral omdat strafvermindering zou kunnen uitlopen op een algemene amnestie voor de moordenaars.

De herdenkingsactiviteiten beginnen op dinsdag 9 september met de lezing Chili: 30 jaar straffeloosheid van de Chileense mensenrechtenadvocaat, Hugo Gutierrez, nauw betrokken in de vele processen over de schendingen van de mensenrechten onder de dictatuur van Pinochet. Locatie: Latijns Amerika Centrum, Nieuwe Herengracht 29, Amsterdam, tijd 20.00 uur.

Op donderdag 11 september, vanaf 19.30 uur, wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het Salvador Allende monument gelegen op de Salvador Allendelaan, Geuzenveld-Slotermeer, Amsterdam.

Op vrijdag 12 september is er een voorpresentatie van het boek: The Pinochet Affair, State Terrorism and Global Justice gehouden, dat in het najaar verschijnt. De auteur, Roger Burach, historicus en directeur Onderzoek en Publicaties van het Center for the Studies of the Americas (CENSA) aan de Berkeley Universiteit in Californië is in Nederland op uitnodiging van het Trans National Institute. Locatie: Latijns Amerika Centrum, Nieuwe Herengracht 29, Amsterdam, tijd 20.00 uur.

Op zaterdag 13 september en vanaf 15.00 uur vindt een oecumenische dienst plaats onder de titel: Om niet te vergeten, voor waarheid en Recht. Met de medewerking van Huub Oosterhuis, die als studentenpastor jarenlang voorzitter was van de Chili Beweging Nederland, Theo Beusink, R.K.-pastor van de Spaanssprekende gemeenschap in Amsterdam, Harry Smit, ten tijde van de staatsgreep werkzaam in Chili, nu werkzaam als pastor in Voorburg en Arianne van Andel, theologe en lid van het Comité Chili 1973-2003. Locatie: De Tichelse Kerk, Lijnbaansgracht 48, Amster-dam.

Op woensdag 17 september presenteert het Comité Chili 1973 - 2003 een hommage aan de zanger en theaterregisseur Victor Jara, vermoord door Chileense mili-tairen op 16 september 1973, na dagen marteling. El derecho de vivir en paz! (Het recht om in vrede te leven!) is de titel van deze hommage, met de medewerking van Gabriel Aguilera (gitaar en zang) en Alvaro Pinto (tiple, gitaar). Locatie: Bibliotheek-theater, Hoogstraat 110, 20.15 uur, Rotterdam.

Op vrijdag 19 september, vanaf 20.00 uur, worden in filmhuis Cavia, Van Hallstraat 52 I, Amsterdam-West, twee documentaire films over Chili vertoont. Van de bekende Chileense filmregisseur Patricio Guzmán wordt zijn film El Caso Pinochet (De Zaak Pinochet, 2001, 110 min) geprojecteerd. Indringende reconstructie van de daden van Pinochet en de poging hem hiervoor ter verantwoording te roepen.
Van Paula Rodríguez wordt haar film Ons weerzien. De kinderen van Pinochet, (2002, 81 min) gepresenteerd. Hierin de getuigenis van drie vertegenwoordigers van de generatie die opgroeide onder 17 jaar dictatuur.

De herdenkingsactiviteiten worden afgerond op zaterdag 20 september in Paradiso met de manifestatie: De Kracht van de Solidariteit! Dichters, sprekers, muzikanten kijken terug naar 30 jaar solidariteit met Chili, Argentinië en Uruguay. Deelnemers zijn o.a. de muzikanten Guadalupe Urbina (Costa Rica), Luis Barros (Uruguay), Orlando Miño (Argentinië), Jacqueline en Veronica Castro (Chili). De schrijvers Mies Bouhuys, Alejandra Slutzky, Jan de Kievid, en de dichters Ramón Haniotis (Uruguay) en Jana Beranová (Nederland). De manifestatie: De Kracht van de Solidariteit! Begin in Paradiso om 16.00 uur.
Tijdens deze manifestatie wordt ook de brochure CHILI: DE DROOM VAN ALLENDE NA DERTIG JAAR, gepresenteerd. Een historisch overzicht vanaf de regering-Allende tot heden. Daarbij wordt gekeken wat er in het huidige Chili is terechtgekomen van Allende's idealen van sociale rechtvaardigheid, democratie en economische onafhankelijkheid.

Meer informatie op de site van de het Comité Chili 1973 - 2003: www.exilio.org



Ingezonden persbericht