Gemeente Ede

Evaluatie afvalinzameling leidt tot aanpassingen beleid

Ede gaat verder met ondergrondse inzameling van restafval bij gestapelde bouw. Het college van B. & W. wil de ondergrondse inzameling van restafval bij alle gestapelde bouw (portiekflats / appartementen) invoeren. Dit besluit is gebaseerd op de uitkomst van een brede evaluatie bij de hoogbouw van Woonstede.
De gemeente Ede stopt met gescheiden inzameling van GFT bij de gestapelde bouw, omdat is gebleken dat er weinig en kwalitatief slecht GFT-afval bij gestapelde woningen wordt ingezameld. Bij alle andere aansluitingen (laagbouw) blijft de gescheiden inzameling van GFT als vanouds doorgaan. Binnenkort start de gemeente een compostvaten-actie om inwoners te stimuleren om het GFT-afval in de eigen tuin te hergebruiken.

Voor de evaluatie van de ondergrondse inzameling bij hoogbouw is eind vorig jaar een belevingsonderzoek uitgevoerd onder de bewoners. Er zijn gesprekken gevoerd met bewoners, bewonerscommissies, huismeesters, Woonstede en de Afvalcombinatie. De bevindingen uit onderzoek, gesprekken en ervaringen in de praktijk hebben intussen geleid tot een aantal aanpassingen.
Met name in de weekenden wordt zeer veel afval aangeboden. Dit leidt tot overvolle containers. Nu is een extra lediging op de zaterdagen ingevoerd en is dit probleem zo goed als opgelost. Ook is het gedrag van bewoners van groot belang om afval zo goed mogelijk te scheiden en om verstoppingen van de inworp-openingen te voorkomen.

Toegangspas
Om de lediging van de ondergrondse containers te optimaliseren zullen de inwerpzuilen voorzien worden van een toegangspas. Hieraan gekoppeld is een volmeldingssysteem, dat tijdig (bijna) volle containers automatisch meldt bij de Afvalcombinatie. De afvalcombinatie stemt hierop haar inzamelroutes af, waardoor ook voorkomen wordt dat halfvolle containers worden geleegd. Met de toegangspas kunnen alleen bewoners vlakbij een ondergrondse container hun afval hierin deponeren.

Verbeteringen
Niet alleen de inzameling van restafval, maar ook van glas, oud papier en grof huishoudelijk afval is veranderd en verbeterd bij de hoogbouw. Bewonerscommissies per flatgebouw zorgen nu voor toezicht bij het inzamelen van het grof vuil en papier. Bij elke hoogbouwflat is een glasbol geplaatst.

Afval optimaliseren
Met de uitbreiding van de ondergrondse inzameling van restafval en andere maatregelen wil de gemeente de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval optimaliseren. De keuze voor ondergrondse inzameling bij gestapelde bouw draagt bij aan een schonere woon- en leefomgeving. Ondergronds inzamelen voorkomt stank, stof en huisvuil in de flatgebouwen en het is tevens een ARBO-verantwoorde manier van inzameling.