Ingezonden persbericht

Zomerconcerten Nijmeegse Orgelkring

Nijmegen 29 augustus, 2003

PERSBERICHT

Stevenskerk even omgetoverd in Tuschinsky

Improvisatie wekt zwijgende film Faust tot leven

NIJMEGEN - Op dinsdag 9 september zal de Nijmeegse organist Joost Langeveld op het Königorgel improviseren bij de zwijgende Duits expressionistische filmklassieker Faust, van F. Murnau. Dit levert een uniek concert op omdat deze stomme film met de levende muziek pas echt compleet is. Het concert begint om 20.30 uur, de toegang is 5 euro en 4 euro voor pashouders.

Even wordt de Stevenskerk omgetoverd in het beroemde Amsterdamse Tuschinsky-theater. Daar staat één van de bekendste bioscooporgels en daar worden nog iedere winter wekelijks stomme films gedraaid met daarbij passende filmmuziek live gespeeld op het orgel. In de Stevenskerk is de situatie een beetje omgedraaid. Het Königorgel is er al. Speciaal voor dit concert staat een filmdoek opgesteld, waarop de beroemde Duits expressionistische film Faust, naar het boek van Goethe en geregisseerd door Murnau, wordt vertoond. Joost Langeveld zal op het Königorgel deze stomme film muzikaal begeleiden. Langeveld geniet landelijke bekendheid als muzikaal begeleider van stomme films. In Nijmegen beschikt hij weliswaar niet over een echt bioscooporgel met een batterij aan slagwerk en registers als sirenes, claxons en bellen, maar wel over het prachtige Königorgel dat hij als vaste organist van de Stevenskerk als zijn broekzak kent. Al improviserend zal hij laten horen welke suggestieve filmmuziek en welke verrassende geluiden uit een kerkorgel te toveren zijn. Zijn inventiviteit en de bijzondere ruimte van de kerk zullen het bekijken van een klassieker uit de filmhistorie een extra dimensie geven. Deze wijze van films vertonen dateert van voor de intrede van de geluidsfilm. Destijds waren stomme films halffabrikaten die pas in de voorstelling met levende musici een eindproduct werden. Dankzij die levende muziek, die kon bestaan uit speciaal voor de film gecomponeerde muziek, bestaande muziek of improvisatie, was een filmvoorstelling telkens een unieke opvoering. Voor veel filmtheaters werden pijporgels gebouwd waarop de organist bij het beeld passende filmmuziek speelde. Voor de effecten waren de orgels vaak uitgebreid met allerlei toeters en bellen.

Joost Langeveld won tweemaal de eerste prijs op het Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem. Hij is als organist verbonden aan de Stevenskerk in Nijmegen en geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Hij componeerde cabaret-, kerk- en straatliederen. Naast zijn muzikale loopbaan is Langeveld docent muziekgeschiedenis en muzieksociologie aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht

**Noot voor de pers: meer informatie over dit concert is te verkrijgen bij Joost Langeveld, 024-3226360.