Gemeente Amsterdam

Filmmuseum opent tentoonstellingsruimte
9 september 2003 - Johanneke Helmers

In de nieuwe tentoonstellingsruimte van het Filmmuseum is vanaf 4 september 'Jacques Tati' te zien. De expositie maakt deel uit van het Jacques Tati-retrospectief. Te zien zijn affiches, documentaires, foto's en zeldzaam publiciteitsmateriaal.
'Jacques Tati', 4 september t/m 26 oktober, dinsdag t/m zondag 13.00 tot 22.00; maandag 17.00 tot 22.00; tweewekelijks wisselend documentaireprogramma.

Met de opening van de nieuwe tentoonstellingsruimte (circa 200 vierkante meter) kan het Filmmuseum meer achtergrondinformatie aanbieden bij de programmering, en collectieonderdelen tonen die tot nu toe slechts spaarzaam konden worden bekeken. Het betreft verzamelingen van affiches, foto's (stills), originele scenario's, muziek (partituren) toverlantaarnplaten en persoonlijke archieven van filmmakers.

In de tentoonstelling 'Jacques Tati' zijn affiches van o.a. de Franse ontwerpers René Péron, Pierre Etaix, René Ferracci en Jacques Lagrange opgenomen (collectie Filmmuseum).
Ook zijn er foto's - waaronder setfoto's van Trafic (1971) - en zeldzaam publiciteitsmateriaal te zien. In de videozaal wordt o.m. een documentaire over de restauratie van Playtime (1967) vertoond en zijn televisiefragmenten te zien waarin Tati geïnterviewd wordt door Mies Bouwman en filmrubriekpresentator Simon van Collem. Geluidskunstenaar Edwin van der Heide ontwierp voor het Vondelparkpaviljoen de installatie 'De klank van Jacques Tati'.

Op 31 oktober 2003 is het tien jaar geleden dat de Italiaanse cineast Federico Fellini overleed. Ter herdenking van Fellini's sterfdag toont het Filmmuseum foto's die filmcriticus Gideon Bachmann in 1963 maakte op de set van 8½ (Otto e mezzo). De tentoonstelling '8½, il viaggio di Fellini' is te zien vanaf 31 oktober.

© Gemeente Amsterdam