Provincie Limburg

Achterstand huisvesting statushouders in het eerste halfjaar 2003 ingelopen (196)
Realisatiepercentage 96%

De Provincie rapporteert halfjaarlijks aan de Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie over haar provinciale toezichtstaak op gemeenten bij de huisvesting van statushouders. Uit de rapportage blijkt dat per 30 juni 2003, 96% (283 statushouders) van de achterstand in de taakstellingen per gemeente is ingelopen. De nieuwe taakstelling voor de Provincie voor het komende halfjaar bedraagt 264 statushouders.

De Inspectie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) houdt in opdracht van haar Minister het toezicht op de provincies. De inspecteur van VROM heeft geconcludeerd dat de Provincie Limburg haar rol als 1e toezichtshouder adequaat invult en interventies van de kant van het ministerie niet nodig zijn. Ten opzichte van de andere provincies heeft Limburg het minst aantal slecht presterende gemeenten die onder de 80% realisatie vallen, namelijk 3. Dit zijn de gemeenten: Eijsden, Haelen en Landgraaf met een achterstand van respectievelijk 21, 15 en 53 nog te huisvesten statushouders. Er waren 9 gemeenten die tussen de 80 en 90 % hadden gerealiseerd en daarmee een totale achterstand hadden van 166 nog te huisvesten statushouders. Met nagenoeg alle bovengenoemde gemeenten zijn harde afspraken gemaakt om de achterstanden in te lopen. De overige 37 nog te huisvesten statushouders komen voor rekening van gemeenten die tussen de 90 en 100 % hadden gerealiseerd.

Toezicht
De Provincie blijft de komende maanden intensief toezicht houden op de gemeenten zodat de gemaakte afspraken worden nagekomen. De Provincie is in 2002 de toezichtstaak gaan intensiveren. Gewezen is op de Huisvestingswet die gemeenten de mogelijkheid geeft om woningen te vorderen voor het halen van de taakstelling. De Provincie kan sancties toepassen als de resultaten bij gemeenten achterblijven. 9-9-2003 12:41