Ingezonden persbericht


Persbericht

Barenbrug Holland wint Richard Huberts InnovatiePrijs

Oosterbeek, 9 september 2003 - Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Demo-Dagen heeft een vakjury uit vijf genomineerden Barenbrug Holland met het graszaadmengsel Shadow aangewezen als de winnaar van de Richard Huberts InnovatiePrijs. Shadow is een graszaadmengsel dat, zoals de naam al suggereert, goed gedijt in de schaduw.

Barenbrug heeft als enige de grassoort deschampsia veredeld. Het nieuwe ras, Barcampsia genaamd, is niet alleen goed bestand tegen schaduw. Barcampsia heeft tevens een vroege voorjaarsgroei, snelle kieming en is goed bestand tegen strenge winters. Door haar goede betredingstolerantie en de dichte zode is het ras tevens geschikt om samen met Engels raai, veldbeemd en roodzwenkrassen een prima sportvelden mat te vormen. Zo maakt Barcampsia op dit moment deel uit van de nieuwe mat in de Amsterdam Arena.

De Prijs geldt als een toonaangevende onderscheiding op het vlak van aanleg, inrichting en onderhoud van sport-, recreatievoorzieningen en openbare ruimte. Met de organisatie van deze jaarlijkse competitie wil LC Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie, het zoeken naar nieuwe producten en meer efficiënte toepassingsmogelijkheden stimuleren.

De jury van de Prijs bestaat uit: mr. G.J. de Graaf (voorzitter van LC), de heer A. Veerman (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, sector Arbeidsinspectie), ing. G.J.M. Gilissen (Omnisportcentrum gemeente Apeldoorn), de heer J.L.I. Broekaart (Novem), de heer J. Dijkstra (ID-NL Groep), ing. K. Bosker (voormalig adj. directeur Innovatie- en Praktijkcentra Groene Ruimte) en de heer P.F. Coppes (directeur LC).

De uitreiking van de Richard Huberts InnovatiePrijs vond dit jaar voor de 12e keer plaats. De jury stond deze keer voor een buitengewoon lastige opgave een winnaar uit de genomineerden te selecteren. Er waren dit jaar maar liefs vijf genomineerden: Barenbrug Holland BV met Shadow, Husqvarna met Trio-Balance, Imants BV met de Rotoknife, Wim van Breda met de Kantonnier en Weed Control met de Kantensnijfrees. Al deze producten zijn in zekere mate uniek en innovatief. Meerdere stem- en studierondes en aanvullende werkbezoeken waren nodig voordat de jury besloot het veredelingsproces van Barcampsia door Barenbrug als winnaar van de RHIP 2003 aan te wijzen.

De jury benadrukt in haar rapport dat er meerdere grasmengsels, een enkeling zelfs onder dezelfde handelsnaam, op de markt zijn die geschikt zijn voor groei in een schaduwrijke omgeving. De door de jury gekozen veredeling tot het ras Barcampsia gaat evenwel duidelijk verder dan de bevordering van de schaduwrijke groei. Het nieuwe ras biedt perspectief op veler terreinen waaronder sport- en recreatieterreinen waar intensief gebruik centraal staat.

De Demo-Dagen worden georganiseerd onder auspiciën van LC Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie. LC spant zich in om de sport en recreatie hoog op de landelijke en politieke agenda te krijgen en te houden. Zij stemt landelijke (beleids)ontwikkelingen op elkaar af ten gunste van projecten op lokaal niveau. Daarvoor werkt zij samen met landelijke partners, zoals de ministeries van VWS, VROM en LNV en organisaties als NOC*NSF, VNG en NISB. De achterban van LC wordt gevormd door Nederlandse gemeenten en openbaar toegankelijke zwembaden.



Ingezonden persbericht