Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie ondersteunt ontwikkeling Gelderse Vallei

9-9-2003
De provincie Utrecht gaat projecten ondersteunen die gericht zijn op de ontwikkeling van de Gelderse Vallei en Utrecht-Oost. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor ingestemd met de reservering van 135.000 euro voor de plannen van de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV).

De projecten, die zijn bedoeld ter verbetering van de kwaliteit van het gebied, lopen vooruit op het reconstructieplan dat wordt opgesteld. Dat plan voor de totale aanpak van het gebied wordt door een speciale commissie opgesteld en ter advies voorgelegd aan het college van gedeputeerde staten. Er is in de projecten zowel aandacht besteed aan afzonderlijke diersoorten zoals boommarters en uilen als aan bredere onderwerpen, bijvoorbeeld de stimulering van plattelandstoerisme en de versterking van structurele inzet van gemeenten voor natuur- en landschapsbeheer.

Waardevol
In 2003 heeft de SVGV voor het eerst een 'gebiedsprogramma' gemaakt, waarin ongeveer 200 projectideeën waren opgenomen. Deze globale projectideeën zijn in de loop van het jaar verder uitgewerkt tot projectvoorstellen. Sommige projecten krijgen een bijdrage in de vorm van subsidie. Het college van gedeputeerde staten vindt ook deze zeven projecten zo belangrijk, dat graag een specifieke bijdrage geleverd wordt.

De volledige onderwerpenlijst van de projecten die nu zijn goedgekeurd ziet er zo uit:

1. Boommarters
2. Uilen en zwaluwen
3. Stimulering plattelandstoerisme
4. Versterking agrarische (natuur)verenigingen
5. Herstel particuliere eikenlanen Leusden
6. Versterking structurele inzet van gemeenten voor natuur- en landschapsbeheer
7. Herinrichting op landgoed Scherpenzeel

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-258 33 25 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl