Gemeente Dalfsen

05/09/2003

Wethouder Ophoff plaatst haan terug

Dalfsen - Woensdag 10 september om 11.00 uur wordt door wethouder Jan Ophoff de haan van de gemeentetoren terug geplaatst. Hiermee worden de werkzaamheden aan de torenspits afgerond. De gehele leibedekking van de spits is vernieuwd, het torenkruis opnieuw behandeld, de hoekkepers opnieuw ingedekt met lood, het dakbeschot deels vernieuwd en de bliksembeveiliging is opnieuw aangebracht.

Om de torenspits ook in de toekomst veilig te kunnen inspecteren, door stichting Monumentenwacht, zijn nieuwe veiligheidshaken en een groter inspectieluik aangebracht. Als sluitstuk van de werkzaamheden aan de spits wordt de haan, die opnieuw verguld is met bladgoud, door wethouder Ophoff teruggeplaatst.

Na het terugplaatsen van de haan breekt aannemer Hanzebouw te Zwolle het bovenste deel van de steiger af tot op het niveau van de wijzerplaten. De wijzerplaten, cijfers en wijzers krijgen een behandeling van de schilders van schildersbedrijf Kouwen te Nieuwleusen. Deze werkzaamheden nemen een aantal weken in beslag. In de toren heeft aannemersbedrijf Hanzebouw diverse balken gerepareerd en aan de buitenzijde zijn diverse natuursteen waterslagen vernieuwd. Daarnaast is het aannemersbedrijf druk bezig met het vervangen van het voegwerk.

Het ligt in de planning dat de totale werkzaamheden omstreeks november worden afgerond.