Tie Holding NV

TIE VERKOOPT BELGISCHE DOCHTER AAN PORTHUS

Intentieverklaring is getekend

woensdag, 10 september, 2003

Het aan de Amsterdamse beurs Euronext genoteerde B2B-integratie-softwarebedrijf TIE Holding (TIE) maakt hierbij bekend dat een intentieverklaring is getekend met het Belgische ICT-architectuurbedrijf Porthus voor de verkoop van dochtermaatschappij TIE Belgium NV. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van rond de EUR 1 miljoen. Tegelijkertijd wordt ook de commerciële samenwerking tussen Porthus en TIE Holding verder uitgebouwd.

Bij TIE Belgium NV werken 15 mensen. Het bedrijf levert XML/EDI (Electronic Data Interchange) oplossingen voor de Belgische en Luxemburgse markt. De omzet in 2002 bedroeg EUR 1,25 miljoen en leverde netto winst op. De klantenportefeuille van TIE Belgium bestaat voor ruim 40% uit langlopende en jaarlijks terugkerende contracten. TIE Belgium blijft operen onder de huidige naam en blijft bovendien de software van TIE verkopen. Porthus en TIE Holding zijn overeengekomen dat TIE 50% van de opbrengsten van de licentieverkopen ontvangt. TIE houdt hiermee een stevige positie op de BeNeLux markt.

Op 28 maart jl. kondigden TIE Belgium en Porthus aan nauw samen te gaan werken om Belgische bedrijven te voorzien van B2Bi-oplossingen in plaats van het aanbieden van alleen technologie. Deze samenwerking is zo succesvol gebleken dat Porthus te kennen gaf TIE Belgium graag te willen overnemen. Beide bedrijven hebben hun expertise op het gebied van EDI en XML gebundeld tot een geïntegreerd kant-en-klaar B2Bi-platform waarvan de flexibiliteit zo groot is, dat het eenvoudig kan worden uitgebreid met nieuwe diensten. Er is een intentieverklaring ondertekend en beide partijen streven naar een definitief akkoord tegen begin oktober. Na beëindiging van de due diligence moet deze verkoop nog worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Porthus en de Raad van Commissarissen van TIE Holding.

Dick Raman, CEO van TIE: Deze overname past in onze strategie om weer een winstgevend bedrijf te worden. We hebben eerder gezegd dat onze focus van wereldwijd verschuift naar Nederland en België, waar de dochterbedrijven winstgevend zijn. Deze strategie blijft ongewijzigd. Alleen hebben we nu niet meer de lasten van een eigen kantoor in België, maar wel de lusten van doorlopende opbrengsten uit de licentieverkopen. We gaan nog nauwer samenwerken dan we al deden. Voor onze omzet blijft België dus een belangrijke markt. Met de opbrengsten van de verkoop kunnen we een deel van onze schulden aflossen en onze reorganisatie versneld doorzetten om weer gezond aan de start te verschijnen zodra de markt zich herstelt.

Luc Burgelman, CEO van Porthus: Deze overname past in onze strategie om uit te groeien tot een marktleider in B2B-integratiefaciliteiten in België. Porthus is als één van de weinige eBusiness bedrijven succesvol uit de moeilijke voorbije jaren gekomen. We hebben een groeiende klantenbasis, en hebben ons voorbije boekjaar met een positief nettoresultaat afgesloten. Na een periode van consolidatie willen we in de komende jaren uitgroeien tot de voornaamste speler in Extended Enterprise Solutions.

Profiel TIE

TIE is een internationaal B2B integratiesoftwarebedrijf, opgericht in 1987 en genoteerd aan de Euronext in Amsterdam in de NextEconomy Index. TIE voorziet haar vestigingen en verkooppunten in de gehele wereld van hoogwaardige software-toepassingen en diepgaande kennis. Deze lokale service-providers helpen bedrijven om elektronisch zaken te doen zodat ze hun zakelijke processen efficiënter en effectiever kunnen laten verlopen en bovendien fors kunnen besparen op de kosten. TIEs belangrijkste software-toepassing is de Enterprise Portal Framework (EPF). EPF stelt bedrijven in staat om de processen van de back office te integreren met die van hun zakenpartners, en om alle productinformatie te beheersen. Omdat de toepassingen van TIE zijn gebaseerd op zowel jarenlange ervaring met EDI als XML, kunnen de klanten van TIE hiervan de vruchten plukken. TIE heeft een brede klantenkring in Nederland, België en Verenigde Staten en is een belangrijke speler in Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Profiel Porthus

Gestart in 2000 als één van de eerste Europese Application Service Providers (EurASP), is Porthus geëvolueerd tot een referentie op het vlak van Extended Enterprise-oplossingen. Porthus is succesvol in het ontwerpen en bouwen van nieuwe ICT-architecturen voor toonaangevende bedrijven in verscheidene sectoren. Het aanleveren van procesondersteunende applicaties via publieke netwerken, zoals het Internet, staat hierbij centraal. Het ter beschikking stellen van een B2B integratieoplossing speelt hierbij een voorname rol. Porthus is in relatief korte termijn erin geslaagd toonaangevende referenties op te bouwen (bijv. VRT, Corus, Securex, VIZO, FostPlus.) en realiseerde in 2002 een winstgevende groei met een omzet van 7,7 miljoen.

Voor Informatie:
TIE Holding N.V.
Dick Raman, President & CEO
Beech Avenue 180
1119 PS AMSTERDAM (Schiphol-Rijk)
The Netherlands
Tel: +31-20-658 99 03
Fax: +31-20-658 99 02
e-mail: info@TIEglobal.com
Web site: http://www.TIEglobal.com

Porthus NV
Luc Burgelman, CEO
Woodrow Wilsonplein 5E,
B-9000 Gent
België
Tel: +32 9 222 93 03
Fax: +32 9 235 14 14
e-mail: info@porthus.com
Web site: http://www.porthus.com

© TIE Holding NV, 2003. All rights reserved.