Universiteit van Tilburg

Persberichten september 2003

Promotie belastingadviseur Stan Stevens

Belastingvoordeel overheid leidt tot concurrentievervalsing

Het café-restaurant van de gemeentelijke schouwburg hoeft als overheidsorganisatie doorgaans geen vennootschapsbelasting te betalen. "Oneerlijke concurrentie", aldus belastingadviseur Stan Stevens die zich verdiepte in de fiscale behandeling van overheidsorganisaties. Hij promoveert op woensdag 10 september aan de Universiteit van Tilburg op zijn onderzoekswerk, waarin hij pleit voor een gelijke behandeling.

Voorbeelden van concurrentievervalsing door een fiscaal afwijkende behandeling van overheidsorganisaties zijn er te over in Nederland, aldus drs. Stan Stevens - in het dagelijks leven belastingadviseur bij PricewaterhouseCoopers. Naast het bovengenoemde restaurant van de gemeentelijke schouwburg valt te denken aan contractonderwijs door rijksuniversiteiten of aan contractonderzoek verricht door semi-overheidsinstellingen. Een goede rechtvaardiging voor het verschil in belastingplicht is er niet, stelt Stevens in zijn proefschrift 'De belaste overheid'. "Alle lichamen dienen in beginsel belastingplichtig te zijn voor vennootschapsbelasting. Een vrijstelling voor overheidsorganisaties of andere sociale en maatschappelijke organisaties moet expliciet in de wet worden geregeld."
Een concept wetsvoorstel (de contourenschets) om een einde aan het belastingvoordeel van overheidsorganisaties te maken staat al enige tijd op de politieke agenda. "Het is opmerkelijk dat de wetgever vliegensvlug is met het terugdraaien van belastingvoordelen voor particulieren, terwijl traagheid troef is als het gaat om het terugnemen van ongerechtvaardigd voordeel van de overheid zelf. Het wordt tijd dat de wetgever prioriteit geeft aan dit wetsvoorstel." Aan overheidsorganisaties zou alleen belastingvrijstelling verleend mogen worden wanneer de organisatie nadrukkelijk niet in concurrentie treedt of kan treden met andere ondernemers, schrijft Stevens. De vrijstelling voor maatschappelijke organisaties zou aan strakkere regels moeten worden gebonden. Hierbij denkt Stevens bijvoorbeeld aan de regel dat een vrijgestelde organisatie haar inkomsten binnen vijf jaar moet hebben besteed aan het betreffende doel. Zo wordt voorkomen dat vrijgestelde organisaties onbeperkt onbelast vermogen kunnen opbouwen.
In zijn proefschrift gaat Stevens gedetailleerd na in hoeverre en op welke onderdelen de fiscale regels voor overheidsorganisaties afwijken van de regels voor andere (commerciële) organisaties. Ook inventariseert hij welke argumenten de wet- en regelgever hanteert om deze uitzonderingsposities te rechtvaardigen. Tenslotte beoordeelt hij of deze argumenten in overeenstemming zijn met de uitgangspunten van het belastingmiddel. Zijn eindoordeel luidt dat de bijzondere positie van de overheid soms uitzonderingen kan rechtvaardigen, maar dat het uitgangspunt dient te zijn dat de overheid aan dezelfde rechtsregels is onderworpen als de burgers. De huidige uitzonderingspositie voor overheidsorganisaties is bovendien soms in strijd met het Europees recht dat o.a. vrijheid van kapitaalverkeer en een verbod op steunmaatregelen kent. De promovendus geeft in zijn proefschrift ook tal van concrete aanbevelingen voor wijzigingen in de fiscale regelgeving voor overheidsinstellingen. Zo pleit hij ervoor de BTW-plicht voor publiekrechterlijke lichamen expliciet in de wet op te nemen. En het BTW-compensatiefonds te vervangen door een verruiming van het aftrekrecht voor publiekrechtelijke lichamen en vrijgestelde ondernemers.

Drs. S.A. (Stan) Stevens (1970) is belastingadviseur bij PricewaterhouseCoopers. Stevens volgde de opleiding HEAO accountancy en studeerde fiscale economie in Tilburg. Hij startte het werk aan zijn proefschrift in 1988 onder supervisie van professor Peter Essers van het departement Belastingrecht van de Faculteit der Rechtswetenschappen.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op woensdag 10 september 2003 om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotor is prof.dr. P.H.J. Essers. Het proefschrift is getiteld 'De belaste overheid'. Een handelseditie is verschenen bij Kluwer in de serie Fiscale Monografieën (nr. 109) (ISBN 90 130 0706 6). Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de universiteit, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Stan Stevens is bereikbaar via tel: 020 568 6835 en e-mail: stan.stevens@nl.pwcglobal.com.

Tilburg, 3 september 2003
Laatst gewijzigd: woensdag 03 september 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen