Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: Uitnodiging voor de pers: 'Nieuwe kennis voor steden'

Dit is een gezamenlijk bericht van het kenniscentrum Grote Steden (KCGS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Uitnodiging voor de pers

Conferentie 'Nieuwe kennis voor steden': Minister De Graaf geeft visie op grotestedenbeleid

Den Haag, 04 september Op woensdag 10 september houden het kenniscentrum Grote Steden (KCGS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de conferentie Nieuwe kennis voor steden. Tijdens deze conferentie zal het Stedelijk Innovatieprogramma(STip) worden gepresenteerd en bediscussieerd door wetenschappers, bestuurders, beleidsmakers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Ook geeft minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties voor het eerst zijn visie op het grotestedenbeleid weer. U bent van harte uitgenodigd deze conferentie bij te wonen.

Meer dan ooit zijn steden het kloppend hart van onze samenleving, zowel in economisch, sociaal als cultureel opzicht. Het huidige economisch klimaat versterkt echter de problemen waar steden mee kampen, zoals werkloosheid, onveiligheid, desintegratie en verloedering. Dat roept de vraag op welke kennis steden nodig hebben om deze problemen aan te pakken. Welke nieuwe, innovatieve oplossingen zijn mogelijk?

Het kenniscentrum heeft in samenwerking met NWO op verzoek van steden en departementen een meerjarig kennis- en innovatieprogramma opgesteld: het Stedelijk Innovatieprogramma (STip). Over nut en noodzaak van nieuwe kennis voor steden zijn alle betrokkenen het eens. De vraag is hoe we kennis aanboren en produceren, hoe kennis in beleid is te vertalen en hoe beleid daadwerkelijk is te realiseren. Dat roept vragen op over kennismanagement en het uitvoeren van praktisch toepasbaar onderzoek. Deze vragen komen tijdens de conferentie aan bod.

Sprekers:
Burgemeester Deetman, tevens voorzitter kenniscentrum opent de conferentie.
Minister De Graaf, ministerie van BZK geeft visie op grotestedenbeleid.
Pofessor Nijkamp, voorzitter NWO spreekt over de vitaliteit van de stedelijke economie.
Professor Schnabel, directeur SCP leidt een gesprek tussen wetenschappers, stadsbestuurders en ambtenaren over het gebruik van kennis voor en door steden.
Professor Lemstra, voorzitter Expertteam uitvoering GSB spreekt over het Expertteam.

Klik voor het programma op onderstaande link:
http://www.kcgs.nl/kcgs/show/id=56730/contentid=2774/frameid=49391

De conferentie vindt plaats op 10 september van 13.30 tot 17.00 uur in theater Concordia te Den Haag. De pers wordt vriendelijk verzocht zich aan te melden voor 9 september 17.00 uur bij onderstaand contactpersoon.