Gemeente Zwolle

De kinderen zoeken het dorp!

Hoe zag de Kamperpoort er vroeger uit? Wat was er bijzonder, gek of leuk? En welke dingen zijn belangrijk voor de toekomst van de Kamperpoort? In het kader van het project Onze Buurt Aan Zet organiseert TRAVERS buitenschoolse activiteiten voor de kinderen uit de Kamperpoort. Tijdens de zogenaamde Maxi Axie dagen hebben kinderen uit de Kamperpoort het verleden, heden en toekomst van hun 'dorp in de stad' onder de loep gehouden. Alle bevindingen van de kinderen werden meegenomen in het programma voor Jeugdland 2003.

Om een beeld te kunnen vormen van het verleden van de Kamperpoort bezochten de kinderen in groepjes het buurtmuseum. Museumdirecteur Jacob Donze leidde de kinderen rond. Er werden oude voorwerpen en foto's van de Kamperpoort bekeken. Ook kregen de kinderen gerichte opdrachten. Wat was er bijzonder aan de Kamperpoort van vroeger? Welke dingen zijn belangrijk voor de toekomst van de Kamperpoort? En wat wil je zelf in de Kamperpoort als je later groot bent?

Expositie
Hierna was het tijd om de Kamperpoort van nu te herontdekken door de lens van de camera. De opdracht was foto's te maken van bijzondere, mooie, gekke of rare plekken in de Kamperpoort. Enthousiast trokken de kinderen de wijk in. Samen met tekeningen van de Kamperpoort resulteerden de foto's in een prachtige expositie. De Kamperpoort door de ogen van de kinderen!

Jeugdland 2003
Hierna was het tijd voor het echte werk. Van 4 tot en met 10 augustus werd het Jeugdland 2003 georganiseerd. In het programma van dit jaarlijks terugkerende evenement waren alle ideeën van de kinderen rondom de Kamperpoort meegenomen. Op de eerste dag van het Jeugdland verscheen Jacob Donze. Tijdens een van zijn onderzoeken had de directeur van het buurtmuseum een ware schat gevonden voor de kinderen van de Kamperpoort. Toen hij echter de volgende dag de schat in veiligheid wilde brengen, bleek deze geroofd door de dief Ritsel Ratsel.

Paalzitten

Door het uitvoeren van verschillende opdrachten konden de kinderen de schat terug krijgen. Als straf moest Ritsel Ratsel samen met drie boevenbewakers op een paal zitten, totdat ze de laatste aanwijzing voor het terugvinden van de schat zou geven. Na een speurtocht door de Kamperpoort werd de schat uiteindelijk gevonden: een aanwinst voor de kinderruimte in wijkcentrum "Ons eigen huis". De lange zit van Ritsel Ratsel en haar bewakers op de paal was ook niet voor niets geweest, want dankzij sponsoring kregen ze ongeveer ¤ 300,-- bij elkaar voor nieuwe speeltoestellen in de wijk.

Onze Buurt Aan Zet

Het project Onze Buurt Aan Zet (OBAZ) levert een financiële bijdrage aan de buitenschoolse activiteiten voor de kinderen in de Kamperpoort. OBAZ is een initiatief van het Rijk en heeft tot doel om in samenspraak met de bewoners de leefbaarheid en veiligheid in wijken te vergroten. In Zwolle zijn de Diezerpoort en de Kamperpoort voor dit project geselecteerd.

Houd Wijzer in de gaten!
In Wijzer komen om de beurt OBAZ-projecten uit de Diezerpoort en de Kamperpoort aan bod. In de volgende Wijzer, die verschijnt op woensdag 24 september, is het de beurt aan een project uit de Diezerpoort.


---